Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Κύθηρα και Ζάκυνθο – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βάρη

Ένα από τα πυροσβεστικά που έχουν ριχτεί στην μάχη της κατάσβεσης ΦΩΤΟ

Στα Κύθηρα συνεχίζει για δεύτερη ημέρα το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά. Στη Βάρη η φωτιά ξέσπασε μετά τις 2.00 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στην οδό Υπάτης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή της Βάρης. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έφτασε σε κοντινή απόσταση από σπίτια, έκαψε μάλιστα και αυτοκίνητα, αλλά τέθηκε υπό έλεγχο.


Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στα Κύθηρα και τη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Αγία Μονή, στα Κύθηρα. Οι πυροσβέστες, δίνοντας ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία ωστόσο αναζωπυρώθηκε στις 2 το μεσημέρι, ενδεχομένως λόγω ελλειπούς επιτήρησης. Μέχρι τις 4 το απόγευμα από αέρος επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο Σκόρπιον. Αργότερα όταν η φωτιά είχε πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατέφθασαν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία ωστόσο παρά τις συνεχείς ρίψεις μέχρι και νωρίς το βράδυ δεν κατάφεραν να ανακόψουν την εξέλιξη της.

Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων μεταξύ Λειβαδιού και παραλίας Αυλαίμωνα. Η φωτιά πέραν της χορτολιβαδικής έκτασης έχει κάψει πολλά μελίσσια. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 10 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, αεροσκάφος C-130 μετέφερε στα Κύθηρα άλλους 20 πυροσβέστες. Στο μέτωπο της φωτιάς παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στη Ζάκυνθο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά λίγο μετά τις 15.00. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι τη δύση του ηλίου τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Δήμο Ινάχου, στην Αμφιλοχία. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχείρησαν δύο αεροσκάφη.

Υπο μερικό έλεγχο έχει θέσει η πυροσβεστική και την πυρκαγιά στο Θέμελο Πάργας του Νομού Θεσπρωτίας.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο, την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο σπήλαιο της Παιανίας, στην Αττική, καθώς και την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην περιοχή Σελάκανο στην Ιεράπετρα της Κρήτης.


Που θα υπάρχει τη Δευτέρα πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιας

 Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr) για τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις:

1.Αθηνών,
2.Ανατολικής Αττικής,
3.Ευβοίας,
4.Λέσβου,
5.Χίου,
6.Σάμου
7.Ηρακλείου,
8.Λασιθίου,
9.Ρεθύμνου και
10.Χανίων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς Δρυμούς και Δάση

Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, στις οποίες προβλέπεται για αύριο Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων των αντίστοιχων νομαρχιών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε