Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε ένα χρόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Σε ένα χρόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Την ακύρωση του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ ζητούν ιδιοκτήτες ακινήτων, Δήμοι, Επιστημονικά σωματεία και σύλλογοι της χώρας. Εξω απο το Σ.τ.Ε συγκεντρώθηκαν πολίτες που κατα διαστήματα έκλειναν την οδό Πανεπιστήμιου. Αυτη την ώρα η κίνηση έχει αποκατασταθεί.

Το λεγόμενο «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

“Η απόφαση αναμένεται σε έναν τουλάχιστον χρόνο” όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων, Μανούσος Ντουκάκης.

TI ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Παναγιώτης Πικραμμένος δήλωσε πως “Το ΣτΕ έχει επωμισθεί ένα βάρος που δεν του ανήκει, αλλά θα πράξει το καθήκον του”.

Χθες το απόγευμα κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣτΕ συγκεντρώθηκαν πολιτες που έχουν  προσφύγει κατά του χαρατσιού τόσο έξω όσο και μέσα στην αίθουσα.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζήτησαν να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το «χαράτσι».

Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Σε περίπτωση που το χαράτσι κριθεί ως αντισυνταγματικό, τότε αυτή η απόφαση θα είναι μια βόμβα για την πολιτική της κυβέρνησης και φυσικά τα έσοδά της, μιας και τότε θεωρείται πιθανότερο να μην πληρώνει κανείς το χαράτσι αυτό.

Διατηρητέα ακίνητα

Παράλληλα, 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους, που υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.

Όμως, για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.

Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Ήδη, προσθέτουν, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους». Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.

Ακόμη, οι 17 ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν: «Με τη νέα φορολογική λαίλαπα, λοιπόν, απομειώνεται η ήδη λειψή, από την πλευρά του Φορολογικού Δικαίου, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, επιβαρύνονται επιπλέον οι ιδιοκτήτες ή νομείς διατηρητέων κτιρίων και διευκολύνεται εν τοις πράγμασι η καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασίας της».

Τέλος, κατά του τέλους έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ο δήμος Χαλανδρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλη η εγκύκλιος για το χαράτσι – Μας κοροϊδεύουν! Ελάχιστοι θα εξαιρεθούν

Δικαιώθηκε δικαστικά για το χαράτσι 55χρονη από το Μαρούσι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε