Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σε ισχύ η κατάργηση βίζας προς τις ΗΠΑ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί πλέον η κατάργηση της βίζας για όσους ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρακτικά, το μέτρο ισχύ από τη Δευτέρα.

Εκτός από χρονοβόρα, η διαδικασία έκδοσης βίζας είχε και υψηλό αντίτιμο, καθώς ο υποψήφιος ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ εκτός από το παράβολο, που κόστιζε 92 ευρώ, θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με το κόστος των ειδικών φωτογραφιών συν τα έξοδα ταχυδρομικών για την αποστολή του διαβατηρίου από την πρεσβεία στον κάτοχο.

Πλέον όμως δεν έχει παρά να συμπληρώσει, 72 ώρες πριν από το ταξίδι, μέσω Διαδικτύου, μια αίτηση, το λεγόμενο Electronic System Travel Authorization (ESTA), στο οποίο μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλώσει τον προορισμό του και μια ποια εταιρία πετάει. Η απάντηση έρχεται σε λίγες ώρες και με τον αριθμό του ΕSTA ανά χείρας, ο ταξιδιώτης πηγαίνει στο αεροδρόμιο για την αναχώρησή του.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει στην κατοχή του έγκυρο ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

Η κατάργηση της βίζας αφορά μόνο όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους και η διάρκεια παραμονής στο Αμερικανικό έδαφος δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 μέρες. Οι φοιτητές και όσοι επιθυμούν να εργαστούν στις ΗΠΑ για μεγάλα διαστήματα θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έκδοσης της βίζας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε