Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σε πρωτοφανή κρίση η ευρωζώνη – Κατρακυλήσε το ευρώ – Ξύπνησε μέχρι και ο Μπαρόζο

Σε πρωτοφανή κρίση η ευρωζώνη – Κατρακυλήσε το ευρώ – Ξύπνησε μέχρι και ο Μπαρόζο

– Βουτιά για ευρώ και Χ.Α. μετά τα βίαια επεισόδια της Αθήνας 
– Φόβοι επέκτασης της κρίσης στην Πορτογαλία, την απειλεί με υποβάθμιση η Moody’s
– Ο Μπαρόζο κατόπιν εορτής θυμήθηκε τους κερδοσκόπους.

Τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα και τους τρεις νεκρούς είναι ένας από τους λόγους της “βουτιάς” του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,7%, στα 1,2894 δολ. Νωρίτερα έφτασε με απώλειες 1,2% έως τα 1,2803 δολάρια. Είναι η χαμηλότερη ισοτιμία το Μάρτιο του 2009. 

Την ίδια ώρα, με πτώση έκλεισε και το Χρηματιστήριο, με τον βασικό δείκτη του Χ.Α. να διαμορφώνεται στις 1.652,69 μονάδες μειωμένος κατά 3,91%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 247,28 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά 26 μετοχές ενισχύθηκαν, 160 κατέγραψαν απώλειες και 35 παρέμειναν σταθερές. 

Την ίδια ώρα, η κρίση απειλεί να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα spread στην Πορτογαλία “χτυπάνε” κόκκινο μετά και την είδηση πως η Moody’s απειλεί να υποβαθμίσει τη δημοσιονομική ικανότητα της χώρας. 

Η υποβάθμιση θα είναι μία ή δύο μονάδες, ανακοινώθηκε από την Moodys δηλαδή από το Αα2 να κατέβει στο Α. Ο πιστωληπτικός οργανισμός ανέφερε τέλος ότι την απόφαση για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρείς μήνες.

Αυτή η απειλή ξύπνησε επιτέλους τον Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια κατά των κερδοσκόπων λέγοντας ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα για να μην έχουν οι χρηματαγορές έδαφος για σπέκουλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπαρόζο είναι Πορτογάλος.

“Η επίθεση σπέκουλας κατά του ευρώ θα αποτύχει” εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν και τόνισε ότι η ζώνη του ευρώ είναι “ακέραιη και σταθερή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κον Μπεντίτ: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα – Είστε τρελοί στην Κομισιόν

Σκληρά λόγια Μπαρόζο κατά κερδοσκόπων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε