Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σε πύρινο κλοιό η μισή Ελλάδα – Συνεχίζουν να καίνε 14 μέτωπα

Σε πύρινο κλοιό η μισή Ελλάδα – Συνεχίζουν να καίνε 14 μέτωπα

Από τις 6 το πρωί έχουν ξεσπάσει 55 φωτιές από τις οποίες οι 14 καίνε ακόμη. Τα πιο ανησυχητικά μέτωπα είναι πέντε με το σοβαρότερο να είναι αυτό στη Χίο.

Χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης στην κεντρική και νότια Χίο, μετρά το νησί του βορειανατολικού Αιγαίου, από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αγίου Μάρκου στις Καρυές περί τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω και των θυελλωδών ανέμων, έντασης έως και 8 μποφόρ, που έπνεαν και συνεχίσουν να πνέουν στην περιοχή.

Το χρονικό της φωτιάς

Πριν ξημερώσει, στις 4 το πρωί, η φωτιά απειλούσε το χωριό Λιθί. Εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι. Την ίδια ώρα είχε δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο Ναυτικό Φυλάκιο του Προβατά και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που οι φλόγες έκαψαν τα κυπαρίσσια στην είσοδό του.

Περί τις 8 το πρωί η εντολή για εκκένωση δόθηκε για τους κατοίκους των χωριών Βέσσα και Ελάτα. Ενώ να σημειωθεί ότι λόγω του ανέμου, αλλά και του πυκνού καπνού, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος με αποτέλεσμα από τα εναέρια μέσα που είχαν διατεθεί να επιχειρούν μόνο τρία ελικόπτερα.

Από τις 12 το μεσημέρι στα Αρμόλια εθελοντές, στρατός και ειδικοί άρχισαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Εκείνη την ώρα στην Ελάτα έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται ενώ οι φλόγες «έγλυφαν» το εκκλησάκι στον Ταξιάρχη.

Στη Βέσσα, η φωτιά έκαψε το σχολείο και πέρασε περιμετρικά του χωριού, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν και οι στρατιωτικές μονάδες μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, όπου η φωτιά πέρασε από το Κάστρο των Απολίχνων.

Περίπου στις 5 χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συμμετοχή εκτός του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, καθώς και του διοικητή της ΑΣΔΕΝ Β. Τελίδη.

Σημειώνεται ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν χθες το βράδυ με πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που έφτασαν με C-130, και οχήματα και προσωπικό που έφθασαν στη Χίο με πλοία της γραμμής από τον Πειραιά και με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο πρωινό φως σήμερα, έδειξε την πλήρη καταστροφή ενός μεγάλου μέρους πρασίνου της κεντρικής Χίου από την περιοχή Πλατανάκι Αυγωνύμων και νότια, ενώ η φωτιά άρχισε να προχωρεί προς τα χωριά Λιθί και Αη Γιώργη Συκούση.

Περί τις 10:00, νέο μέτωπο δημιουργήθηκε προς το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι το οποίο και επικέντρωσε την προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αιτία του νέου μετώπου οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή της Ελάτας, που έδωσαν κατεύθυνση στο μέτωπο προς την περιοχή των Ολύμπων.

Οι αναζωπυρώσεις σήμερα προκάλεσαν και νέα μέτωπα. Κύρια στην περιοχή Αυγωνύμων και στον κάμπο προς Ανάβατο, στον Αη Γιώργη Συκούση, στην Ελάτα και σε μέτωπο προς το Λιμένα Μεστών, στα Αρμόλια στο Κοντυλόπος αλλά και στο Λιθί, όπως και προς την Ελίντα.

Η έκταση της φωτιάς σήμερα κατέκαψε ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς έχουν ήδη αποτεφρωθεί χιλιάδες μαστιχόδεντρα.

Στις 7 το απόγευμα σήμερα, τα κύρια μέτωπα της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές κυριολεκτικά, με κάθε δυνατή από αέρος βοήθεια, δίνουν αγώνα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

ΦΩΤΟ Twitter απο την παραλία της Κώμης

Ο ουρανός πάνω απο το Πυργί - ΦΩΤΟ από Twitter

Η φωτιά στη Χίο οπως φαίνεται από την Τουρκία. ΦΩΤΟ twitter

Οι φωτογραφίες από το Chiospress μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής…

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα μέτωπα σε Άνδρο, όπου η φωτιά έχει πλησιάσει απειλητικά τα σπίτια, σε Ζάκυνθο και στην Μάνη.

Δείτε το βίντεο

Αναλυτικότερα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Φανερωμένη στη Σαλαμίνα. Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά υέθηκε υπό έλεγχο όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, παραμένουν στο σημείο και συνεχίζουν τις προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί την περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η πρώτη φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Δρύαλος στην Μέσα Μάνη και η δεύτερη εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι στο Σκουτάρι Γυθείου, και καίει δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες.

Οι φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με επίγεια κι εναέρια μέσα και με την συνδρομή πολιτών καταβάλουν προσπάθεια να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι και στην περιοχή Σμάρι Πεδιάδος.

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ στο σημείο έσπευσαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες. Επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος και οχήματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Γαλιφά στο Ηράκλειο Κρήτης. Η πυρκαγιά που τώρα είναι σε ύφεση, ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Σμάρι και Γαλίφα Πεδιάδος Ηρακλείου, καίγοντας χορτολιβαδική έκταση, χωρίς πάντως, να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.Το έργο της πυρόσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που κατά τόπους έφθαναν τα 8 μποφόρ, αλλά και το δύσβατο της περιοχής.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν περισσότερο, καθώς στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 12 οχήματα της πυροσβεστικής με 25 άνδρες, το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο, που έκανε συνεχείς ρίψεις νερού μέχρι το βράδυ, ένα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα του δήμου Μινώα Πεδιάδος, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στο μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Λέντα στη τοποθεσία Γερόκαμπος. Στην περιοχή παραμένει ένα όχημα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με δύο άνδρες για τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης .

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Έξω Χώρα και Ορθονιές, στη Ζάκυνθο.

Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τέλος, μία ακόμα πυρκαγιά, που αποδίδεται σε εμπρησμό, εκδηλώθηκε τη νύχτα στο Απεσωκάρι του Δήμου Γόρτυνας, η οποία σβήστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιές σε Σαλαμίνα, Μάνη, Ζάκυνθο και Κρήτη

Καίγονται σπίτια στα Αυγώνυμα της Χίου – Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη μέρα το νήσι

Χωρίς τελειωμό ο πύρινος εφιάλτης στην Χίο – Οι δυνατοί άνεμοι κάνουν την κατάσταση δραματική!
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε