Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε θέσεις… διάλογου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων – Ποιες είναι οι 5 μορφές συγχωνεύσεων

Σε θέσεις… διάλογου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων – Ποιες είναι οι 5 μορφές συγχωνεύσεων

Μέχρι την 1η Ιουλίου θα διαρκέσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τουλάχιστον 40 νοσοκομεία θα συγχωνευθούν στην Αττική.

Κηρύσσοντας την έναρξη του διάλογου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για πέντε μορφές συγχωνεύσεων, οι οποίες θα έχουν ως άξονες:
– κοινό διοικητή
– κοινή διοίκηση
– συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων
– συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων
– μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε ιατρεία πλήρους εξειδίκευσης, είτε για να γίνεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε για να προχωράει η αποκατάσταση χρόνιων περιστατικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα αφορούν κυρίως μονάδες του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και αρκετά μικρά περιφερειακά νοσοκομεία.

Προς το παρόν, αναμένονται και οι προτάσεις του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για τον διάλογο που θα συνεχιστεί και θα αφορά τις συγχωνεύσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι παρά το ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες στον χώρο της υγείας είναι κοντά στον μέσο όρο των προηγμένων χωρών σε πολλούς τομείς, η σπατάλη, που γίνεται, είναι εξαιρετικά μεγάλη. «Ο κόσμος δεν μένει ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες υγείας παρ’ ότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς και τα περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια», είπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει για το σύστημα φαίνεται ότι οι γιατροί είναι κατανεμημένοι ανισομερώς στη χώρα και έχουν γίνει λάθη όσον αφορά την τοποθέτησή τους ανά ιατρική ειδικότητα.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και κακή κατανομή του παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου. Ακολούθως θα τεθούν σε κοινωνικό διάλογο και στη συνέχεια οι όποιες αποφάσεις θα πάνε στη Βουλή, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε