Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

«Σηκώνουν» άρον άρον τις οικονομίες τους από τις τράπεζες

«Σηκώνουν» άρον άρον τις οικονομίες τους από τις τράπεζες

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το έργο: χιλιάδες καταθέτες, υπό το φόβο της πτώχευσης, παίρνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

Με την τρόικα να απαιτεί απολύσεις παντού και τις φήμες πως η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει, χιλιάδες καταθέτες έσπευσαν στις τράπεζες για να πάρουν τις οικονομίες μιας ζωής. Σύμφωνα με το Βήμα, η κίνηση στις τράπεζες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τη Δεύτερα.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η ζήτηση για θυρίδες, η οποία ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, καθώς η πληρότητά τους ήδη προσεγγίζει το 100%.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα διαρροών στις καταθέσεις. Οι ίδιοι κύκλοι, σύμφωνα πάντα με το Βήμα, υπογραμμίζουν ότι η ανάκαμψη των σχετικών μεγεθών που καταγράφηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους εξανεμίστηκε μέσα σε μόλις ένα δεκαπενθήμερο.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Β. Ράπανος έως και το τέλος Αυγούστου είχε καταγραφεί εισροή κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι αυτά τα κεφάλαια έχουν ήδη κάνει «φτερά».

Οι τράπεζες, πάντως, συνιστούν ψυχραιμία και θεωρούν ότι οι κινήσεις πανικού δε βοηθούν, αλλά αντίθετα κάνουν πιο δύσκολα τα πράγματα. Σημειώνουν ότι ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης του δημοσίου, οι τράπεζες είναι εξασφαλισμένες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ εξακολουθούν να στηρίζονται χρηματοδοτικά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, κίνδυνος υπάρχει μόνο για τους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι για τους καταθέτες τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αρχές του 2010 έως και τον περασμένο Ιούλιο είχαν υποχωρήσει κατά 50 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήθηκαν για πρώτη φορά οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο

Τα σηκώνουν από το στρώμα και τα βάζουν στις τράπεζες

Μισό δισ ευρώ επέστρεψε σε 2 ημέρες στις τράπεζες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε