Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Silver Alert για ηλικιωμένους που έχουν εξαφανιστεί

‘Ετοιμο να λειτουργήσει είναι το πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ενήλικων ατόμων άνω των 65 ετών, αντίστοιχου με το amber alert που είναι για τα μικρά παιδιά.

Η πρόταση κατατέθηκε στην αστυνομία από τη μη κυβερνητική οργάνωση “Γραμμή Ζωής”.

Το πρόβλημα για την λειτουργία του Silver Alert ήταν η πιθανότητα αντίδρασης του αγνοούμενου ενήλικα στην προοπτική εντοπισμού κι επιστροφής στους οικείους.
Μπορεί δηλαδή κάποιος ν’ αντιδράσει, δηλώνοντας ότι η εξαφάνιση του έγινε οικειοθελώς, ή ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του ως αγνοούμενου ατόμου, έθιξαν και πρόσβαλαν βάναυσα την προσωπικότητα του.

Για το συγκεκριμένο λόγο, μελετήθηκε και καθορίστηκαν μια σειρά από δικλείδες “ασφαλείας”, όπως για παράδειγμα η απαραίτητη παροχή πιστοποιητικού από δημόσιο νοσοκομείο ή από τον προσωπικό γιατρό του εξαφανισμένου ότι πρόκειται για αμνήμονα ή για άτομο μειωμένης συνείδησης κι επικοινωνίας με το περιβάλλον και η δημόσια αναγγελία κινδύνου να γίνεται με την προϋπόθεση της έκδοσης σχετικής εισαγγελικής απόφασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Γραμμής Ζωής” οι ηλικιωμένοι από 65 ετών και άνω, είναι πάνω από 2.500.000 σε όλη την  Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 23% του πληθυσμού της χώρας μας. Από αυτούς, παραπάνω από το 1/3 του συνόλου, δηλαδή 1.000.000 άνθρωποι, ζουν εντελώς μόνοι. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε