Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σήμα κινδύνου από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας

EUROKINISSI
EUROKINISSI
Οκτώ παιδικοί σταθμοί έχουν βάλει λουκέτο, ενώ 36 λειτουργούν με μειωμένο ωράριο. Πρόβλημα και στη σίτιση με ελλείψεις στο μεσημεριανό. Το ένα τρίτο των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι και έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αντιμετωπίζει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας. Οι δυσκολίες εντείνονται την περίοδο αυτή λόγω των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων, με αποτέλεσμα αρκετοί σταθμοί να έχουν βάλει «λουκέτο». Κάποιοι λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, κάποιοι άλλοι έχουν κλείσει τμήματα, ενώ οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σίτιση των παιδιών.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα το “Έθνος”, 8 παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει λόγω προβλημάτων στελέχωσης. Για τους ίδιους λόγους, 36 λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, ενώ τις τελευταίες ημέρες στα παιδιά δόθηκε μόνο πρωινό και δεκατιανό. Το μεσημεριανό φαγητό μοιράστηκε μόνο στους 67 από τους 87 σταθμούς που λειτουργούν.
 
Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, που την τελευταία στιγμή επιστρατεύουν συγγενείς και μπέιμπι σίτερ για να κρατήσουν τα παιδιά τους. Αλλωστε, το πρόγραμμα ανατρέπεται καθημερινά, με αποτέλεσμα οι γονείς να ενημερώνονται την προηγούμενη ημέρα για τους σταθμούς που θα λειτουργήσουν και για πόσες ώρες.
 
Στο Βρεφοκομείο Αθηνών εργάζονται 1.367 άτομα, εκ των οποίων οι 517 είναι με συμβάσεις έργου που έχουν λήξει και οι εργαζόμενοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων. Εκτός όμως από τους συμβασιούχους, το Βρεφοκομείο αντιμετωπίζει το πρόβλημα και με τις συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2010 συνολικά 140 άτομα βγήκαν στη σύνταξη, αυξάνοντας τα κενά στις οργανικές θέσεις.
 
Αν και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσουν οι σταθμοί και να σιτιστούν τα παιδιά, παρουσιάζονται ανυπέρβλητα εμπόδια. Για παράδειγμα, το φαγητό, μια βασική υπηρεσία που παρέχουν οι σταθμοί, δεν μοιράζεται καθημερινά, καθώς στα δύο μαγειρεία του δήμου, τα οποία τροφοδοτούν όλους τους σταθμούς, εργάζονται αρκετοί συμβασιούχοι.
 
Αποτέλεσμα, κάποιες μέρες να δίνεται στα παιδιά μόνο ψωμί και τυρί και να παραλείπεται το μεσημεριανό. Αλλά και στις περιπτώσεις που το φαγητό φτάνει στους σταθμούς, υπάρχουν δυσκολίες στη σίτιση των παιδιών, αφού οι τραπεζοκόμοι δεν επαρκούν. Ενδεικτική περίπτωση παιδικός σταθμός στα Κάτω Πατήσια, στον οποίο μία τραπεζοκόσμος σερβίρει φαγητό σε 98 παιδιά!
 
«Βραδυφλεγή βόμβα» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στους σταθμούς το πρόβλημα στελέχωσης. «Ηταν αναμενόμενο η βόμβα αυτή να σκάσει, όμως στην περίπτωση αυτή, το τίμημα θα πληρώσουν τα παιδιά και οι γονείς», λέει η κ. Γκενόγλου Ζωγραφιά, συμβασιούχος του Βρεφοκομείου.

Η ίδια προσθέτει ότι οι ανάγκες φέτος αυξήθηκαν λόγω της οικονομικής κατάστασης, η οποία ανάγκασε πολλούς να στραφούν στους δημοτικούς σταθμούς. «Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων φιλοξενούν συνολικά 6.500 παιδιά, ενώ αυτή τη σεζόν άφησαν εκτός 5.500 βρέφη και νήπια, καθώς δεν υπάρχει κτιριακή υποδομή και προσωπικό», τονίζει.

 
Κλειστός για επτά ημέρες ήταν ο 2ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός του Δήμου Αθηναίων λόγω της κινητοποίησης των συμβασιούχων. Ο σταθμός λειτούργησε ξανά την περασμένη Τρίτη, όμως με μειωμένο ωράριο. Οι περισσότεροι γονείς είναι σε απόγνωση αφού δεν ξέρουν που να αφήσουν τα παιδιά τους ενώ ορισμένοι αναγκάστηκαν να πάρουν άδεια από την δουλειά τους για να προσέχουν τα παιδιά.

Πηγή: Εφημερίδα ‘Εθνος

 

 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε