Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Σημαντική μείωση του 14ου μισθού, αλλά όχι κατάργησή του

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

– Κομισιον: Εμείς δεν σας ζητήσαμε να κόψετε τον 14ο μισθό!
– Κινδυνεύει και το δώρο στον ιδιωτικό τομέα
– Την Τετάρτη η πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων σκληρών μέτρων
–  Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
– Πάγωμα συντάξεων ανακοίνωσε ο Λοβέρδος
 

Το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πετάει η Κομσιόν για το θέμα των μέτρων και ποιά θα είναι, αφού φροντίζει να λέει σε όλους τους τόνους οτι αυτό που ενδιαφέρει τους εταίρους μας δεν είναι τα μέτρα αυτά καθεαυτά, αλλά το πόσο αποτελεσματικά θα είναι και θα έχουν και μόνιμο χαρακτήρα.

“Η Κομισιον δεν ζητάει από την Ελλάδα την περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.
Εναπόκειται, όπως είπε, στην ελληνική κυβέρνηση ποια και πόσα μέτρα θα πάρει για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο της για μείωση κατά 4% του ΑΕΠ των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Κλείδωσε το πακέτο

Οριστικοποιήθηκαν όπως όλα δείχνουν τα σκληρότερα μέτρα στην έκτακτη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου αργά χθες βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι θα περικοπεί δραστικά ο 14ος μισθός, αλλά δεν θα προχωρήσει στην καθολική του κατάργηση. 

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων θα γίνει αύριο Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τις λύσεις για την οικονομική κρίση, ενώ οι προθέσεις της κυβέρνησης θα φανούν και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το απόγευμα σήμερα. Η ανακοίνωση πάντως των μέτρων δεν αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό, αλλά πιθανότατα από τον κ. Παπακωνσταντίνου. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι αυτά τα νέα σκληρά μέτρα θα είναι τα τελευταία που θα λάβει η κυβέρνηση στο διάλογό του με τον Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την ανακοίνωση είναι η ώρα της ευρωζώνης να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

Η νέα ώθηση στα σενάρια περί μερικής ή ολικής περικοπής του 14ου μισθού έδωσε μιά -μάλλον αμφιλεγόμενη- δήλωση του Γ.Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός είπε πως απλοί πολίτες που τον συναντούν “δηλώνουν πρόθυμοι να θυσιάσουν ένα μισθό γιά την πατρίδα” (δείτε το σχετικό βίντεο).

Με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για της εξοικονόμηση των επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, το εισόδημα όλων θα συρρικνωθεί έμμεσα κατά πολύ.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ… ΤΑΜΕΙΟ

ΜΕΤΡΟ ΕΣΟΔΑ

Αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 2% 3 δισ. ευρώ

Αύξηση (νέα) φόρου στα καύσιμα 20% 1 δισ. ευρώ
Αύξηση (νέα) σε τσιγάρα 930 εκ. ευρώ
Αύξηση (νέα) στα ποτά 70 εκ. ευρώ
Νέα μείωση στα επιδόματα Δ.Υ. 400 εκ. ευρώ

Σύνολο εσόδων από τα νέα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ

Αυτά τα μέτρα φαίνεται πως (με βάση τους υπολογισμούς) υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των ευρωπαίων. Ωστόσο η επιβάρυνση των νοικοκυριών από αυτά αρκεί ( και με το παραπάνω) για να χαρακτηριστούν «αιματηρά» για την τσέπη των φορολογούμενων καθώς μια αύξηση δύο μονάδων στο Φ.Π.Α. θα σημάνει αύξηση περίπου 5% στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, άλλα 4 με 6 λεπτά στην τιμή της αμόλυβδης, ενώ και με τη νέα μείωση τα επιδόματα θα περικοπούν κατά το 1/3.

Με έναν πρώτο υπολογισμό των παραπάνω νέων φόρων και περικοπών ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ χάνει το μήνα περίπου 150 ευρώ ή 1.800 ευρώ το χρόνο.

Εκτός απ’ όλα αυτά το υπουργείο Απασχόλησης αποφάσισε πάγωμα των συντάξεων.

Καλό κουράγιο σε άπταιστα ελληνικά ευχήθηκε σε όλους τους έλληνες ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου όπου ζήτησε την λήψη πρόσθετων  μέτρων

Δείτε ποιός είναι ο άνθρωπος που μας επιβάλει τα νέα σκληρότερα μέτρα

Η αγορά φαίνεται να προεξόφλησε την αποδοχή των μέτρων από τους εταίρους με το χρηματιστήριο να σημειώνει μεγάλη άνοδο και το spread να υποχωρεί.

Μέρκελ : Δεν θα δώσουμε βοήθεια στην Ελλάδα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τα μέτρα που λήφθηκαν από την Αθήνα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Κινδυνεύει το δώρο και στον ιδιωτικό τομέα

Στους δρόμους η ΑΔΕΔΥ για τον 14ο μισθό

Αποκλείει βοήθεια στην Ελλάδα η Μέρκελ

Καμμία αύξηση στις συντάξεις

Περικοπή 30% σε δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας;

Ερχεται να μας…πάρει μέτρα ο Ολι Ρεν

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε