Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σημεία και τέρατα από γιατρούς και ελεγκτές στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου

Σημεία και τέρατα από γιατρούς και ελεγκτές στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου

Παραμάγαζο είχαν στήσει 6 γιατροί, 5 διοικητικοί υπάλληλοι και 9 ελεγκτές γιατροί του οργανισμού περίθαλψης ασφαλισμένων του δημοσίου.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που εντόπισαν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία ασφάλισης δημοσίου Ανατολικής Αττικής.
 
Υπάλληλοι της υπηρεσίας, ελεγκτές ιατροί, συμβεβλημένοι ιατροί και θεράποντες της υπηρεσίας είχαν στήσει ολόκληρο μηχανισμό και συνταγογραφούσαν ακόμα και σε ανύπαρκτα βιβλιάρια υγείας, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.

Από τον έλεγχο προέκυψε σωρεία παρανομιών ακόμα και πλαστογραφημένες υπογραφές ασφαλισμένων. 

Στην έκθεση των ελεγκτών υπάρχουν στοιχεία για  εκατοντάδες ιατρικές εντολές συμβεβλημένων ιατρών με τον ΟΠΑΔ ή διαγνωστικών κέντρων με λανθασμένο η ανύπαρκτο αριθμό μητρώου ή έχουν γράψει εξετάσεις σε βιβλιάρεια ασθενείας “συνταξιούχου” ενώ ο ίδιος είχε βιβλιάριο “εν ενεργεία” ασφαλισμένου.

Οι επίορκοι υπάλληλοι “φρόντισαν” να νοσηλευτούν ασφαλισμένοι του δημοσίου σε ιδιωτική κλινική που ΔΕΝ ήταν συμβεβλημένη με τον ΟΠΑΔ. 
Της έκαναν δηλαδή δώρο, πιθανότατα με το αζημίωτο, από το 2006 έως το 2009 περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ!

Οι ελεγκτές εντόπισαν και ιατρό ο οποίος είχε συμβληθεί με τον ΟΠΑΔ ως φυσίατρος ενώ παράλληλα ήταν συμβεβλημένος με το ΙΚΑ ως Παθολόγος.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου περιέκοψε τα χρήματα που έπρεπε να πληρωθούν προς διαγνωστικά κέντρα έως και 50% χωρίς να υπάρξει καμία αντίρρηση η αμφισβήτηση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εργαστηρίου φυσικής ιατρικής που ενώ αξίωνε σχεδόν 100 χιλιάδε ευρώ και μετά τον έλεγχο εκκαθαρίστηκαν μόλις 1160 ευρώ. 

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης πως η μερίδα του λεόντος στις δαπάνες είχαν συγκεκριμένοι γιατροί και διαγνωστικά κέντρα. Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν και οι συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί της Αττικής καθώς παρατηρήθηκε μόνο για το 2009 αύξηση στις πληρωμές φαρμάκων ύψους 57%. Συγκεκριμένα το περασμένο έτος οι αμοιβές των συμβεβλημένων φαρμακοποιών ανήλθε στα 42 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2010 το ποσό πρόλαβε να φτάσει τα 8 εκατμμύρια ευρώ.

Στο πόρισμα τους οι ελεκτές καταλήγουν σημειώνοντας πως ανάλογα ευρήματα έχουν εντοπιστεί και στα γραφεία του ΟΠΑΔ  Αθηνών και Πειραιά.

Ο φάκελος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης έχει ήδη αποσταλεί στον εισαγγελέα για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε