Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σκάνδαλο με μίζες σε γιατρούς μπήκε στο ράφι!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Σε“μαύρα ταμεία” και σε νοσοκομεία φαίνεται να εμπλέκεται η Ελλάδα.

 

Αυτό αποκαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Βρετανία και ήδη έχει αρχίσει η δικαστική διερεύνηση του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” η υπόθεση αφορά Έλληνες γιατρούς αλλά και μέλη διοικητικών συμβουλίων μεγάλων ελληνικών νοσοκομείων που φέρονται να πήραν μεγάλα χρηματικά ποσά για να χρησιμοποιούν υλικά αμερικανικής εταιρείες ορθοπεδικών, με αντάλλαγμα 23-30% επί της τιμής του προϊόντος.
 
«Γίνονται χειρουργεία όπου ο αντιπρόσωπος βρίσκεται και αυτός μέσα στην αίθουσα και δίνει στον γιατρό με μετρητά την αμοιβή του για να είναι σίγουρος πως θα χρησιμοποιηθεί το εμπόρευμά του» κατήγγειλε στα Νέα γιατρός, με διοικητική εμπειρία σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται το 2006, όταν η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson άρχισε την επιχείρηση «καθαρά ταμεία». Στον εσωτερικό έλεγχο, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της θυγατρικής της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational, οι οποίες κατέληγαν σε δύο χώρες: στην Ελλάδα και την Πολωνία.
 
Η πρώτη δίκη για την υπόθεση θα αρχίσει στις 3 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα του Δικαστηρίου του Στέμματος στο Σόθγουορκ της Βρετανίας και αφορά μαύρο χρήμα που φέρεται να διακινήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2005 με αποδέκτες, κυρίως, Έλληνες χειρουργούς ορθοπεδικούς.
 
Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές ταυτόχρονα με τις βρετανικές ενημέρωσαν και την Αθήνα. Η έρευνα με εντολή του τότε αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Κυριάκου Καρούτσου άρχισε τον Ιανουάριο του 2009. Στις 10 Μαρτίου η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι γυναίκας, η οποία θεωρείται σημαντικό πρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα.
 
Παράλληλα διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 35 προσώπων, γιατρών και αντιπροσώπων εταιρειών ιατροτεχνικού υλικού. Επίσης αποκαλύφθηκε πως από την DeΡuy τα χρήματα κατέληγαν στους γιατρούς μέσω δύο άλλων εταιρειών εμπορίας ιατρικού υλικού με έδρα την Αθήνα.
 
Αν και η βρετανική έρευνα προχώρησε αρκετά η ελληνική παρέμεινε στα ράφια. Οι αμερικανοί έδωσαν αρκετά μεγάλο όγκο από στοιχεία και κατηγορίες για την υπόθεση όμως δεν προσωποποιήθηκαν ακόμη.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε