Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Μάρτυρες – κλειδιά δεν κλήθηκαν πότε!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τι αποκαλύπτει το νέο πόρισμα της ΑΔΑΕ για τις παραλείψεις δικαστικών αρχών και ΕΥΠ στη διερεύνηση της υπόθεσης .

 

Σωρεία παραλείψεων από δικαστικούς λειτουργούς και από την ΕΥΠ υπήρξε στην έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, οδηγώντας την υπόθεση στο σκοτάδι. Δύο πολύ σημαντικοί μάρτυρες δεν κατέθεσαν ποτέ. Δεν ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από ξένες αρχές για τον εντοπισμό των ενόχων. Ακόμη αποφεύχθηκε να προσδιοριστούν οι ευθύνες των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
 
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του νέου 11σέλιδου πορίσματος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία μελέτησε τις τελευταίες εβδομάδες τον απόρρητο φάκελο πέντε ογκώδη ντοσιέ που είχε συντάξει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τις υποκλοπές στις αρχές του 2006. Τα δεδομένα της δικαστικής έρευνας δεν είχαν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα” η νέα έρευνα της ΑΔΑΕ ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2010 ύστερα από αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου . Στην Επιτροπή είχαν διαβιβαστεί λίγες ημέρες νωρίτερα η έρευνα της ΕΥΠ και ο φάκελος με τις 431 καταθέσεις που είχε συντάξει ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Α. Πετρόπουλος. Τη μελέτη πραγματοποίησαν τα στελέχη της ΑΔΑΕ κκ. Κ. Μαραβέλλας, Σ. Μανιάτης και Π. Τρακάδας, οι οποίοι διάβασαν το απόρρητο δικαστικό υλικό και στις 29 Μαρτίου 2010 συνέταξαν το σχετικό πόρισμά τους που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα».
 
Όπως επισημαίνουν, κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας δεν κατέθεσαν δύο σημαντικοί μάρτυρες οι οποίοι σχετίζονται με ύποπτες κλήσεις που έγιναν από και προς τα κινητά-«σκιές». Ο πρώτος μάρτυρας εμφανίζεται να είναι… κάτοχος ενός καρτοκινητού-«σκιάς». Η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε μετά την κατάθεση ιδιώτη ο οποίος από τις 16 Οκτωβρίου 2004 ως τις 19 Φεβρουαρίου 2005 πραγματοποίησε 15 κλήσεις προς το κινητό του μάρτυρα. Ο δεύτερος… άφαντος μάρτυρας είναι υπάλληλος καταστήματος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην ακτή Μιαούλη του Πειραιά, ο οποίος συνδέεται με κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τρία τηλέφωνα-«σκιές» στις 30 Ιουνίου 2004. Στο πόρισμα της ΑΔΑΕ επισημαίνονται και άλλα κενά και αντιφάσεις καταθέσεων σχετικά με το συγκεκριμένο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας.
 
Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν έχει δοθεί καμία συνέχεια στην έρευνα για κλήσεις που έχουν γίνει μέσω των κινητών-«σκιών» προς άλλες χώρες και κυρίως προς τις ΗΠΑ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν κινήθηκε καμία ενέργεια δικαστικής συνδρομής προκειμένου να βρεθούν οι κάτοχοι των αριθμών κινητών στο εξωτερικό τα οποία φαίνεται να έχουν τηλεφωνική επαφή με ορισμένα από τα κινητά-«σκιές». Τονίζεται επίσης ότι στην έρευνα του ειδικού εφέτη ανακριτή «δεν δίνεται συνέχεια στα ζητήματα ανεπάρκειας μέτρων ασφαλείας και αφαίρεσης του παρείσακτου λογισμικού, ζητήματα για τα οποία η ΑΔΑΕ σε προηγούμενες έρευνές της έχει καταλογίσει ευθύνες».
 
Προσδιορίζεται επίσης σειρά κενών και «λαθών» στην αξιολόγηση στοιχείων κατά την αρχική έρευνα της ΕΥΠ. Οπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται, «το πόρισμα της ΕΥΠ περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες τεχνικής φύσεως που προέρχονται από στελέχη της Vodafone». Ακόμη αναφέρεται ότι αν δεν υπήρχε καθυστερημένη ενημέρωση για το σκάνδαλο, θα είχαν ανευρεθεί και κατασχεθεί περισσότερα στοιχεία που αφορούσαν τα αρχεία καταγραφής, τις προσβάσεις στα κέντρα της εταιρείας κτλ.
 
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι σε κατάθεση που έδωσε- στις 10 Ιουλίου 2007- στον ειδικό εφέτη ανακριτή ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Γ. Κορωνιάς πιθανολόγησε ότι το παρείσακτο λογισμικό μπήκε στο δίκτυο της εταιρείας με τη μέθοδο του «hacking» – δηλαδή μέσω «πειρατείας» του λογισμικού από αγνώστους εκ του μακρόθεν. Η άποψη αυτή υιοθετείται στο πόρισμα των δικαστικών λειτουργών με το οποίο αρχειοθέτησαν τον φάκελο της υπόθεσης.
 
Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινώσει οι τότε υπουργοί κκ. Θ Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας την περίοδο 2004-2005 υποκλέπτονταν τα τηλέφωνα 104 πολιτικών προσώπων, αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρηματιών και άλλων μέσω ενός ειδικού παράνομου λογισμικού στο σύστημα νομίμων συνακροάσεων της εταιρείας Vodafone και με τη χρήση 14 τηλεφώνων-«σκιών».
 
Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν με έναν χρόνο καθυστέρηση, αφού η σχετική ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών είχε γίνει από την εταιρεία την άνοιξη του 2005. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στα Πατήσια ο υπάλληλος της Vodafone Κώστας Τσαλικίδης και εξετάστηκε αν ο θάνατός του σχετίζεται με τις υποκλοπές. Για την υπόθεση συντάχθηκε αρχικώς πόρισμα από την ΕΥΠ που αφορούσε την ανάλυση των κλήσεων προς τα κινητά«σκιές», ενώ υπήρξε και σχετικό πόρισμα της ΑΔΑΕ το 2007. Επιπλέον υπήρξαν δύο σημαντικές δικαστικές έρευνες από τον εισαγγελέα κ. Ι. Διώτη για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη και από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Αν. Πετρόπουλο για το σύνολο της υπόθεσης. Στις 24 Ιουλίου 2007 ο ειδικός εφέτης ανακριτής ζήτησε την αρχειοθέτηση της.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε