Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκληρά παζάρια με την τρόικα – Μετατίθεται για την Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού

Σκληρά παζάρια με την τρόικα – Μετατίθεται για την Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού

Τρία σημεία – αγκάθια του ασφαλιστικού για τα οποία γίνονται σκληρά παζάρια με την τρόϊκα καθυστερούν την κατάθεση

του ασφαλιστικού στην Βουλή.

Ενώ ήταν να κατατεθεί αύριο Τετάρτη, τελικά μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα. Ως παράδειγμα αναφέρεται το θέμα με τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων. 
   
Το θρίλερ θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή αφού οι διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές της τρόικας συνεχίζονται και το τελικό κείμενο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος της εβδομάδος.

Τρία σημεία του νομοσχεδίου παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα με τις δύο πλευρές να μην μπορούν να συμφωνήσουν ούτε να προσεγγίσουν ο ένας τις θέσεις του άλλου.

Πρόκειται για το ασφαλιστικό καθεστώς των μητέρων ανηλίκων, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και τα πλασματικά χρόνια που θα συνυπολογίζονται για την 40ετία.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας επιμένουν στη βίαιη προσαρμογή του ορίου ηλικίας των μητέρων ανηλίκων στα 65 έτη, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημόσιου τομέα, ενώ το υπουργείο Εργασίας επιμένει για αύξηση του ορίου από το 50ό στα 60ό έτος της ηλικίας. 

Προτείνουν ακόμη οι αλλαγές στα όρια ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα να ξεκινήσουν το 2011 και να ολοκληρωθούν ως και το 2013.

Διαφωνία υπάρχει και για το θέμα των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η τρόικα ζητεί οι αλλαγές να αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα σε όσα επαγγέλματα «αποχαρακτηριστούν», να έρχεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία πενταετία.

Διαφορές υπάρχουν και στα πλασματικά όρια ηλικίας τα οποία θα συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πόσα χρόνια θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος, πώς θα αναγνωρίζονται και ποιες κατηγορίες θα αφορούν (στρατιωτική θητεία, σπουδές κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Φορτώνουν έως και 15 χρόνια στις μητέρες – Ολοι στα 65 – Μειώσεις στις συντάξεις

Στη Βουλή το εργασιακό με απόφαση Παπανδρέου

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε