Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Σκληρή πολύχρονη λιτότητα σημαίνει για τους Ελληνες η σιδηρά πειθαρχία της Μέρκελ

– Δεν πιάνουμε κανέναν στόχο – εκτινάσσεται το έλλειμμα
– ‘Ερχονται νέα μέτρα 6 δισ.
– Από Δευτέρα στην Αθήνα η τρόικα και ο Τσαρλς Νταλάρα
– Θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, ξανά απολύσεις στο Δημόσιο και ακύρωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας

Τα νέα μέτρα που ουσιαστικά προανήγγελε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός δεν θα αφορούν μόνο την περίοδο 2012 – 2014 αλλα καθώς η τρύπα στο έλλειμμα συνεχώς μεγαλώνει, ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα και για το 2011. Το είπε εξάλλου και ο υπουργός οικονομικών, ρίχοντας το “μπαλάκι” στους έλληνες φορολογούμενους.

Νέα μέτρα ενδεχομένως να ζητήσει και η τρόικα που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το δάνειο και το νέο μνημόνιο. Οπως όλα δείχνουν οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν φέτος και η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει ωστε να κλείσει τις ανοιχτές τρύπες.

Εκτινάσσεται το έλλειμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών το ταμειακό έλλειμμα έχει εκτιναχθεί στο 10,7% πρίν καλά καλά τελειώσει το 2011 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα του Νοεμβρίου σημείωσαν δραματική μείωση πάνω απο 13% σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους.

Τι θα ζητήσει η τρόικα
Στο στόχαστρο της τρόικας θα βρεθούν οι δημόσιες δαπάνες, ειδικά φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθούν ξανά απολύσεις στο Δημόσιο μιας και τα αποτελέσματα της εφεδρείας δε θεωρούνται ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τροϊκανοί ενδεχομένως να ζητήσουν και την ακύρωση των αυξήσεων που περιλαμβάνει η τριετής εθνική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 από τους κοινωνικούς εταίρους και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

Πάντως, ο νέος “δημοσιονομικός κανόνας” αναμένεται να ισχύει για την Ελλάδα μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δηλαδή απο το 2015. Το “διαρθρωτικό έλλειμα” δηλαδή τα “πάγια” έσοδα-εξοδα του κράτους, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όμως, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιδιωχθεί σταδιακή προσέγγιση με μέτρα μέχρι το 2015 ή θα χρειαστούν άμεσα και σαφώς πιο σκληρά μέτρα μόνο το 2016.

Διαβάστε επίσης

Και επισήμως έρχονται νέα μέτρα!

Σόιμπλε : Το ευρώ και η Ευρώπη θα επιβιώσουν

Συμφωνεί το ΔΝΤ για την απόφαση για λιτότητα διαρκείας στην Ε.Ε.

Τον Μάρτιο το ευρωομόλογο – Στα δυο η ευρωζώνη – Όχι σε όλα από την Βρετανία – Τι προβλέπει το νεο σύμφωνο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε