Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Σωσίβιο” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Συναγερμός για την ασφυξία στην αγορά

EUROKINISSI
Μέτρα-«σωσίβιο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας μελετά τώρα το οικονομικό επιτελείο.

Εκτιμά ότι αν δεν ξεπεραστεί η αρνητική ψυχολογία, η οποία είναι διάχυτη και αποτυπώνεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, τότε η οικονομία και το πρόγραμμα που εφαρμόζεται «μπορεί να μπατάρουν».
 
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Μega ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων κατά 770 εκατ. ευρώ ως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο επισήμανε ότι το Δημόσιο εισπράττει αυξημένα έσοδα σε σχέση με πέρυσι, αν και βρισκόμαστε σε ύφεση.
 
Δεδομένου ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μεγάλη υστέρηση (έναντι των στόχων) των εσόδων του Δημοσίου και τον Αύγουστο, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της ιδιότυπης «στάσης πληρωμών» κυρίως από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται θετικά η πρόταση για γενική ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προωθείται γενναία ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «όλα πλέον εξαρτώνται από τον ρυθμό ανάπτυξης» και προανήγγειλε ότι θα επανεξεταστούν οι φόροι που δεν αποδίδουν, όπως ο φόρος στον καπνό, ενώ απέκλεισε μαζικές μετατάξεις ΦΠΑ από το 11% στο 23% για βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα και λογαριασμοί ΔΕΚΟ, διότι, όπως είπε, «θα τσακίσουν την αγορά».
 
Επίσης, ανέφερε ότι εξετάζεται η υποκατάσταση της υστέρησης των εσόδων με περαιτέρω περικοπή δαπανών στο Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά βέβαια όλα τα σενάρια μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών στο 23% από το 11%, αλλά οι όποιες αποφάσεις τοποθετούνται στο 2011.
 
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο ως το τέλος του έτους πρέπει να εισπράξει 8,9 δισ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ τη στιγμή που το επτάμηνο εισέπραξε 10,2 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι σε πέντε μήνες (περιλαμβάνεται και ο Αύγουστος) το κράτος καλείται να εισπράξει πολύ υψηλότερα έσοδα σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του έτους καταδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος για αύξηση των εσόδων.
 
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά αυτή είχε αντίθετα αποτελέσματα από τις αρχικές προβλέψεις καθώς όχι μόνο δεν εισπράττονται περισσότεροι φόροι, όπως προβλέπει και το μνημόνιο, αλλά τα έσοδα από τη συγκεκριμένη φορολογία είναι και κάτω των αρχικών προβλέψεων.
 
Ο υπουργός μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο Αssociated Ρress εκτίμησε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές «κάποια στιγμή μέσα στο 2011», αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει.
 
Το «κλειδί» για να δοθεί ανάσα στην ασφυκτιώσα αγορά είναι η γενική ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η ευνοϊκή ρύθμιση (περαίωση) των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τα τρία τελευταία χρόνια, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα. Καθώς βαθαίνει η ύφεση, παρά την απειλή του προστίμου, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν φόρους και εισφορές στα Ταμεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους αφού και η στρόφιγγα του δανεισμού από τις τράπεζες παραμένει κλειστή.
 
«Ο ανασχηματισμός και η ρύθμιση χρεών δεν προαναγγέλλονται» απαντά ο υπουργός Οικονομικών στα αιτήματα των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας που τον συναντούν. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο-«σκούπα» με γενική ρύθμιση φόρων αλλά και εισφορών. Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη απάντησε στα αιτήματα των φορέων της πραγματικής οικονομίας με τη δέσμευση για ταχεία υλοποίηση του Συμβολαίου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων το 2010-2013 ύψους 9,2 δισ. ευρώ.
 
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Δ. Δασκαλάκης προανήγγειλε διετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με το κύριο βάρος να δίνεται στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε