Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σωτηρία στο πάρα 5 για τα ναυπηγεία με κόστος 300 εκατομμύρια

Οι Γερμανοί έπαιξαν άσχημο παιχνίδι και δείχνοντας ότι δεν νοιάζονται για μία ενδεχόμενη πτώχευση στρίμωξαν την ελληνική πλευρά κυριολεκτικά στη γωνία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα επήλθε συμφωνία για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους γερμανούς της Thyssen στην Άμπου Ντάμπι Μαρ.

Το επόμενο διήμερο θα συνταχθεί το τελικό κείμενο της σύμβασης το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κρύβει κι ένα μεγάλο λογαριασμό προς πληρωμή εντός του 2010. Οι Γερμανοί φαίνεται να διασφάλισαν τη καταβολή 300 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2010, ποσό που αφορά στην ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων τύπου Παπανικολής!

Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν νωρίς το πρωί ήταν σκληρές με την ελληνική πλευρά να έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών αφού οι Γερμανοί απειλούσαν ανοιχτά με πτώχευση.

Πηγές του Πενταγώνου πάντως υποστηρίζουν ότι για τα 300 εκατομμύρια βρέθηκε συμβιβαστική λύση και θα καταβάλλονται ανάλογα με την εξέλιξη ναυπήγησης των υποβρυχίων. Η συμφωνία θα υπογράφει τη Πέμπτη.

Πέρα από τη τραγωδία των εργαζομένων οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης μελλοντικής πτώχευσης για το ΠΝ θα είναι σοβαρές:

– Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ θα παραμείνει στο Κίελο και τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια θα μείνουν ατελείωτα στον Σκαραμαγκά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της διεθνούς διαιτησίας, στην οποία έχουν προσφύγει οι γερμανοί. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει από 3 έως 5 χρόνια!

– Τα 4 δις που πληρώσαμε για την παραγγελία των υποβρυχίων χάνονται.

-Χάνουμε και δύο παλαιότερα υποβρύχια τα οποία οι γερμανοί είχαν αρχίσει να εκσυγχρονίζουν αλλά σταμάτησαν μετά το προσύμφωνο το οποίο είχαμε υπογράψει και προέβλεπε τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Κρίσιμη ημέρα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Ορατός ο κίνδυνος πτώχευσης – Κίνδυνος να μην πληρωθούν 1.300 εργαζόμενοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε