Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στα 740 ευρώ ο… ανώτατος μισθός – Πράσινο φως για μείωση στα όρια του κατώτατου σε όλους τους μισθούς

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Χωρίς αιτιολογία κάθε επιχειρηματίας μπορεί να μειώσει όλους τους μισθούς στα 740 ευρώ
– Χωρίς όριο οι μειώσεις, μόνος όρος η τήρηση του αριθμού θέσεων εργασίας

Ουσιαστικά χωρίς όρους που να διασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα το νέο Νομοσχέδιο.

Δεν μπήκε κανένα όριο στις μειώσεις. Παράλληλα μπήκε όρος να μην αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν πλέον το ελεύθερο να μειώσουν όσο θέλουν τους μισθούς, αρκεί μονάχα να μην τους ρίξουν κάτω από τα 740 ευρώ.

Ποιοι εργοδότες; Όλοι!

Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε “ειδικές συνθήκες” τις οποίες θα πρέπει να επικαλεστεί ο εργοδότης για να πετάξει τη σύμβαση στα σκουπίδια και να υπογράψει επιχειρησιακή. Δεν χρειάζεται να έχει οικονομικά προβλήματα η επιχείρηση.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης αφού ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας δεν εμποδίζει τις απολύσεις. Ανοίγει ο δρόμος λοιπόν για απολύσεις “ακριβών” εργαζόμενων και προσλήψεις ανέργων με ανώτατο μισθό και πάλι τα 740 ευρώ.

Κάπως έτσι από τη “γενιά των 700 ευρώ” πάμε στη… χώρα των 740 ευρώ

Οι οκτώ διατάξεις που αλλάζουν τα πάντα

Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών θα έχουν διάρκεια 1 + 1 έτος.

Δεν προβλέπεται ποσοστό μείωσης

Διασφαλίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωμα για τις αποδοχές των εργαζομένων.

Δηλαδή θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στον ιδιωτικό τομέα, ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σήμερα κινείται στα 740 ευρώ.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών (δηλαδή συμβάσεις μείωσης μισθών έναντι της κλαδικής) θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει εμμέσως (και μόνο εμμέσως)  ότι η απόλυση θα αναπληρώνεται από πρόσληψη.

Όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών.

Σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων που δεν υπάρχει σωματείο τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου.

Οι ειδικές συνθήκες λόγω κρίσης και το σχετικό πλήγμα στην επιχείρηση δεν θα είναι απαραίτητος όρος για την υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συνθηκών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε