Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στα λευκά η μισή Ευρώπη – Πότε θα δούμε άσπρη μέρα στην Ελλάδα

REUTERS
REUTERS
Προβλήματα σε αρκετές χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης από το κύμα κακοκαιρίας που έχει χτυπήσει εδώ και μέρες. Χαλάει ο καιρός στην Ελλάδα άλλα όχι για πολύ…

Θερµοκρασίες υπό το µηδέν και χιονοπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις περιόριζαν την ορατότητα στο µηδέν στοίχισαν τη ζωή άλλων 18 ανθρώπων στην Πολωνία, δύο στη Γερµανία, τεσσάρων στην Τσεχία και τεσσάρων στη Λιθουανία.
Λονδίνο...ΦΩΤΟ REUTERS
Την ίδια ώρα, η Βοσνία, η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο κηρύσσονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς πλήττονταν από τις χειρότερες πληµµύρες που έχουν σηµειωθεί εδώ και έναν αιώνα.
 
Αεροδρόµια έκλεισαν και µεγάλες καθυστερήσεις σηµειώθηκαν στις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη, δρόµοι καλύφθηκαν από ένα αδιάβατο µείγµα πάγου και χιονιού, και οι σιδηροδροµικές συγκοινωνίες αντιµετώπισαν πολλά προβλήµατα.
ΒΙΕΝΝΗ....ΦΩΤΟ REUTERS

Οι αρχές στη Βοσνία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο αποµάκρυναν από τα σπίτια τους εκατοντάδες ανθρώπους, αφού οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν µεγάλες πληµµύρες κατά µήκος του ποταµού Ντρίνα – τις χειρότερες εδώ και 104 χρόνια, σύµφωνα µε αξιωµατούχους. «Από τη βεράντα µου δεν βλέπω πια έναν ποταµό, αλλά µια λίµνη που έχει πληµµυρίσει τµήµατα του κέντρου της πόλης», λέει ο Βόσνιος Μουρίς Ραζάνιτσα, το ξενοδοχείο του οποίου στη βουνοπλαγιά έχει εξαιρετική θέα στο Γκόραζντε.
 
Στην άλλη όχθη του ποταµού, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αγροκτήµατα και δρόµοι πληµµύρισαν, πολλές περιοχές έµειναν χωρίς ηλεκτρικό και δεξαµενές νερού µολύνθηκαν από τις πληµµύρες. Στη Βορειοδυτική Αλβανία, η πόλη Σκόδρα, έπειτα από πολλές ηµέρες σφοδρών βροχοπτώσεων, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
Στην Πολωνία, αστυνοµικοί περιπολούν τους παγωµένους δρόµους για να σώσουν άστεγους και µεθυσµένους. Στο Βερολίνο, οι αρχές κράτησαν ανοικτούς όλη τη νύκτα σταθµούς του Μετρό, αίθουσες συσσιτίων και λεωφορεία µε θέρµανση για να καταφύγουν εκεί οι άστεγοι της πόλης. Πάνω από 3.000 Γερµανοί υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα σε τρένα – είτε επειδή αποκλείστηκαν σε αυτά είτε επειδή δεν έβρισκαν δωµάτιο στα ξενοδοχεία. Μεγάλα προβλήµατα σηµειώθηκαν στις αεροµεταφορές. Το αεροδρόµιο του Γκάτγουικ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Βρετανίας, παρέμεινε κλειστό μέχρι και σήμερα το πρωί. Κλειστά παρέµειναν επίσης ως αργά χθες το βράδυ τα αεροδρόµια του Εδιµβούργου και του Σίτι του Λονδίνου. Ακυρώθηκε επίσης το 25% των πτήσεων στο Σαρλ ντε Γκωλ και το 10% στο Ορλί, τα δύο µεγάλα αεροδρόµια του Παρισιού.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ....ΦΩΤΟ REUTERS

 
Σηµαντικές καθυστερήσεις σηµειώθηκαν στο Χίθροου του Λονδίνου, στο Σίπολ του Αµστερνταµ, στο Τέγκελ του Βερολίνου, στο αεροδρόµιο του Ντύσελντορφ και στο αεροδρόµιο της Γενεύης.
 
Βαρύ ψύχος πλήττει και τη Σουηδία. Η χαµηλότερη θερµοκρασία καταγράφηκε χθες το βράδυ στο Λιλχάρνταλ, στο κέντρο της χώρας, και ήταν 29,6 βαθµοί Κελσίου υπό το µηδέν.
 
Έρχεται ψευτο-χιονιάς και στην Ελλάδα!
 
Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει από σήµερα και µέχρι την Κυριακή ο καιρός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύµφωνα µε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που θα εκδηλωθούν σήµερα στα βορειοδυτικά θα συνοδευτούν και από ισχυρές καταιγίδες και τα φαινόµενα αυτά θα επεκταθούν το βράδυ σε ολόκληρη τη ∆υτική Ελλάδα.
 
Η επιδείνωση του καιρού θα γίνει περισσότερο αισθητή αύριο Σάββατο, καθώς θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της ∆υτικής και Βόρειας Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα θα σηµειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ η θερµοκρασία θα σηµειώσει σηµαντική πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
 
Την Κυριακή θα υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόµενα, όµως η θερµοκρασία θα πέσει περισσότερο. Βελτιωµένος θα είναι ο καιρός τη ∆ευτέρα και την Τρίτη, όπου στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερµοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.
 
 
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε