Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Στα μέσα Ιουνίου τα πρώτα ειδοποιητήρια για το ΕΤΑΚ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στην τσιμπίδα της έκτακτης εισφοράς αναμένεται να πιαστούν περίπου 50.000 φορολογούμενοι με συνολικά καθαρά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ το 2009. Δείτε τα παραδείγματα.

 

Μέσα στον Ιούνιο θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια της Εφορίας για πληρωμή της έκτακτης εισφοράς που υπολογίζεται με συντελεστή 1% για το συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές επιχειρήσεις. Για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος «μετράνε» εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, μερίσματα, κέρδη από το χρηματιστήριο, ακίνητα, αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αλλά και τεκμαρτά εισοδήματα.
 
Όπως διευκρινίζεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η έκτακτη εφάπαξ οικονομική εισφορά επιβάλλεται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, δικαστικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς αποζημιώσεις απόλυσης και εφάπαξ.
 
Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε ατομικό επίπεδο. Αν το οικογενειακό εισόδημα (φορολογουμένου και συζύγου) είναι πάνω από 100.000 ευρώ, αλλά κανένας από τους δύο συζύγους δεν καλύπτει το ποσό των 100.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται εισφορά. Αν μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, θα πληρώσει έκτακτη εισφορά. Αν και οι δύο σύζυγοι έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ, θα πληρώσουν και οι δύο.
 
Παράδειγμα
 
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει κατά το οικονομικό έτος 2010 συνολικό ατομικό εισόδημα 100.000
 
ευρώ, οφείλει εισφορά 1.000 ευρώ ενώ για συνολικό εισόδημα 150.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ.
 
Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται από τις Εφορίες, αποστέλλεται εκκαθαριστικό στον φορολογούμενο και πληρώνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
 
Επομένως, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον μήνα Μάιο θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 30 Ιουνίου 2010, η δεύτερη μέχρι 31 Αυγούστου 2010 και η τρίτη μέχρι 29 Οκτωβρίου 2010. Η πληρωμή της εισφοράς μπορεί να γίνει μέσω των τραπεζών.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε