Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στα σκαριά ο προϋπολογισμός του 2010

Στα σκαριά ο προϋπολογισμός του 2010

Ξεκίνησε η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2010.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει το σχέδιο στις Βρυξέλλες μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.
Μαζί μ’ αυτό και τον απολογισμό για την απόδοση των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα το τελευταίο εξαμήνο, λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόζει τρίμηνο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την οικονομία, για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το «αποτύπωμα» που θέλει να αφήσει στον προϋπολογισμό του 2010 η κυβέρνηση είναι η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης το 2010, μετά την προβλεπόμενη συρρίκνωση της κατά 1,5% φέτος.

Ο νέος προϋπολογισμός θα αποτελέσει τη βάση για ένα τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί ως το τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σ’ αυτόν θα περιληφθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως: αναδιανομή φορολογικών βαρών, περικοπές δαπανών, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, κλπ, για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους οριστικοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2008, που είχαν αναθεωρηθεί τρεις φορές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το έλλειμμα για φέτος βρίσκεται στο 12% του ΑΕΠ. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συγκρατηθούν οι δαπάνες, ώστε το έλλειμμα στο τέλος του 2009 να μην ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, είναι η… κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Ο στόχος για το 2009 ήταν να αυξηθούν κατά 12% παρέμειναν, όμως, στα ίδια επίπεδα με το 2008.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε