Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Στα χέρια του υπ.Δικαιοσύνης η τύχη των 2 εισαγγελέων – Όλο το παρασκήνιο

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, έλεγαν σήμερα στενοί συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μελετά όλο το φάκελο που είναι στα χέρια του. Περιέχει τα υπομνήματα και τις ένορκες καταθέσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, Νίκου Παντελή, όπως και τις καταθέσεις συνεργατών των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

Ο κ. Παπαϊωάννου εξετάζει δυο ενδεχόμενα: 

α) εάν θα στείλει ερώτημα (όπως λέγεται στη δικαστική ορολογία) στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, μετά τις παραιτήσεις (αίτημα αντικατάστασής τους) που έχουν ήδη υποβάλει.

β) εάν θα ζητήσει ή όχι την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των δύο οικονομικών εισαγγελέων, κάτι που εμμέσως συμπεραίνεται από τη χθεσινή δήλωσή του, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης «έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους».

Πάντως, το όλο ζήτημα αποκτά μια άλλη διάσταση μετά τη σημερινή ενέργεια του κ. Πεπόνη να ζητήσει από τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκο Παντελή, την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησής του, αναφορικά με τη διόγκωση στοιχείων που αφορούσαν το ελληνικό έλλειμμα. (διαβάστε την είδηση)

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, το κλίμα για τους δυο εισαγγελείς δεν είναι και το καλύτερο. Κύκλοι μάλιστα του υπουργείου Δικαιοσύνης έλεγαν ότι με την αποφαση τους να καθήσουν επι της ουσίας στο σκαμνί τον πρώην πρωθυπουργό, προσπαθούν να αποφύγουν την απομάκρυνση τους. Θέλουν να δηλαδή να δείξουν ότι είναι χρήσιμοι στο πόστο που είναι.

Το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο αφού τελικά οι όποιες παρεβάσεις κατήγγειλαν ότι τους έγιναν αποδεικνύονται “τραβηγμένες”.

Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγγελία που έκαναν για παρέμβαση μεγαλοδημοσιογράφου που έγινε για λογαριασμό επιχειρηματία, μόνο παρέμβαση δεν ήταν. Οι ίδιες πηγές λένε ότι όντως γνωστός δημοσιογράφος επισκέφθηκε τον έναν από τους 2 εισαγγελείς όμως στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ από τράπεζες.
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος μπαίνοντας στο γραφείο του εισαγγελέα, έβγαλε την μπαταρία από το κινητό του για να προστατεύσει τον δικαστικό λειτουργό από τυχόν παρακολουθήσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά αυτό περιγράφει και ο ίδιος ο εισαγγελέας στο υπόμνημά του και όχι παρέμβαση όπως είχε πει αρχικά!

Για την υπόθεση των CDS και εδώ δεν προκύπτει παρέμβαση όπως πάλι είχαν αρχικά καταγγείλει. Αυτό που ζητήθηκε για να μην σέρνεται ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Οι δυο εισαγγελείς όταν ορίσθηκαν στις θέσεις αυτές είχαν όντως ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης τεχνική βοήθεια για να υποστηριχθεί το έργο τους. Εκείνος δεν έφερε αντίρρηση αλλά το θέμα “κόλλησε” γιατί τα κονδύλια έπρεπε να εγκριθούν από το υπουργείο Οικονομικων που υπάγεται και η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Στην πορεία του χρόνου δημιουργήθηκε και άλλο πρόβλημα ισορροπιών μεταξύ των δικαστών αφού οι εισαγγελείς έστελναν παραγγελίες για υποθέσεις σε όλη την χώρα αλλά σε πιο υψηλόβαθμους από εκείνους δικαστικούς….

Έτσι αποφασίστηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να αντικατασταθούν προκειμένου να αποκατασταθεί και η ισορροπία.

Η περίφημη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα αντικατασταθούν από συνάδελφό τους, ανώτερου βαθμού, δηλαδή από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πυροδότησε την έκρηξη των 2 εισαγγελέων οι οποίοι υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους αλλά λίγο αργότερα ανακάλεσαν….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο εισαγγελέας Πεπόνης καθίζει στο σκαμνί Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε