Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση του 31χρονου διαδηλωτή – Ψάχνουν ακόμη τους δράστες

REUTERS

Οι δράστες της επίθεσης εναντίον του άλλου διαδηλωτή, ίσως γιατί έκαναν το γύρο του κόσμου, εντοπίστηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εκείνοι που χτύπησαν σχεδόν μέχρι θανάτου τον 31χρονο… αναζητούνται. Ψάχνουν τους… πυροσβεστήρες

των μελών των δυο διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν στο σημείο, αλλά τα αποτελέσματα αργούν. Το μεσημέρι αναμένεται νέα ανακοίνωση για την πορεία της υγείας του άτυχου διαδηλωτή.

Τέσσερις σε διαθεσημότητα

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Αστυνομίας οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί «επιδεικνύουν βάναυση συμπεριφορά σε βάρος πολίτη».

Όπως δήλωσε στο Newsit o εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Αθανάσιος Κοκκαλάκης “η Ελληνική Αστυνομία μέσω των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων της αντέδρασε άμεσα και μέσα από γρήγορες διαδικασίες κατέληξε στα πρόσωπα των τριών τουλάχιστον αστυνομικών που συμπεριφέρθηκαν βάναυσα στον νεαρό ιδιώτη. Οι τρεις αστυνομικοί καθώς και ο επικεφαλής αξιωματικός τους τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα ενώ παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ προκειμένου να επιμεριστεί και να εξατομικευτεί η ευθύνη τους. Το γεγονός πως μέχρι σημερα δεν έχει καταγγελθεί το περιστατικό σε καμία αρχή και δεν έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία του συγκεκριμένου ιδιώτη μας είναι αδιάφορο. Ο αστυνομικός υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες και αρχές κατά τη διάρκεια της αστυνομικής του δράσης και οι κανόνες αυτοί δε μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συντεχνιακής αντίληψης. Είμαστε ξεκάθαροι στον τρόπο δράσης και λειτουργίας μας και το δείχνουμε καθημερινά. Δε μπορεί να αυτά τα περιστατικά να αναιρούν την επιτυχημένη μας δουλειά ενάντια στο έγκλημα”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt o εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο απανωτά τραγικά περιστατικά απειλούν με ανάφλεξη την εύθραυστη κοινωνική συνοχή

 
Τόσο η δολοφονία του 44χρονου πατέρα στην Ηπείρου, όσο και ο βαρύτατος τραυματισμός του 31χρονου διαδηλωτή στη χθεσινή πορεία προκαλούν οργή, αντιδράσεις και αν η κυβέρνηση κρατήσει τον προσφιλή της ρόλο του…παρατηρητή μπορεί να πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις.
 
Η δολοφονία του 44χρονου κυρίως μέσα από τις τραγικές της λεπτομέρειες -επίτοκος σύζυγος, ευτελής λεία κλπ.-επαναφέρει το σοβαρότατο ζήτημα της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας.
 
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι κάτοικοι είναι όμηροι στα σπίτια τους. Η οικονομική και κάθε άλλη δραστηριότητα πλην της εγκληματικής έχει καταρρεύσει. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η ΝΔ και ο Ν. Κακλαμάνης έχασε το δήμο και τον κέρδισε ο συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνης. Γι αυτό κατεγράφη στην περιοχή και μεγάλη στροφή προς την ακροδεξιά ακόμη και από πολίτες που έχουν τελείως αντίθετη ιδεολογία αλλά θεώρησαν ότι δεν είχαν άλλο τρόπο αντίδρασης.
 
Σήμερα 18 μήνες μετά της ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κι άλλο. Και μέσα στη σύγχυση και την οργή κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Ακραία στοιχεία με τα οποία ο 44χρονος νεκρός δεν είχε καμία σχέση προσπαθούν να “καπελώσουν” τις διαμαρτυρίες.
 
Χθες το βράδυ ένας νεαρός από το Μπαγκλαντές μαχαιρώθηκε από δύο άγνωστους στα Κάτω Πατήσια και άφησε εκεί την τελευταία του ανάσα. Παρ’ ότι τέτοια περιστατικά μεταξύ των λαθρομεταναστών είναι δυστυχώς καθημερινά, το συγκεκριμένο εξετάζεται ενδελεχώς για πιθανά ρατσιστικά κίνητρα από ακροδεξιούς δράστες.
 
Στις 4 το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μακάρι να μην στιγματιστεί από ακραία στοιχεία για να μπορέσει να στείλει ανόθευτο το δραματικό μήνυμα της άθλιας και επικίνδυνης καθημερινότητας του κέντρου της Αθήνας.
 
Περίπου την ίδια ώρα λίγο μακρύτερα θα γίνεται μια άλλη πορεία διαμαρτυρίας για τον 31χρονο που δίνει μάχη για τη ζωή του μετά τον τραυματισμό του χθες από αστυνομικούς.
 
Όπως προέκυψε από τα βίντεο που τραβήχτηκαν, οι αστυνομικοί λειτούργησαν με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Χτυπούσαν διαδηλωτές ακόμα και ενώ αυτοί ήταν ακινητοποιημένοι, τους κλωτσούσαν και με τον τρόπο που επιχειρούσαν ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσαν θύματα.
 
Οι γιατροί του 31χρονου μιλούν για βαρύτατα τραύματα που από τύχη δεν ήταν αμέσως θανατηφόρα!
 
Και το χειρότερο είναι ότι η επίθεση των αστυνομικών δεν έγινε κατά τη διάρκεια κάποιων επεισοδίων αλλά σε μια στιγμή που δε δικαιολογείτο. Αυτή η πρακτική είναι που αυξάνει την οργή και δίνει έδαφος και εδώ σε ακραίους για να αναλάβουν δράση.
 
Και η κυβέρνηση παρακολουθεί όλα τα παραπάνω και κάνει τοποθετήσεις αφ’ υψηλού σαν να μην κυβερνά αλλά να αντιπολιτεύεται.
 
Η κοινωνία “βράζει”. Μια σπίθα αρκεί και το ξέρουμε όλοι. Η θολή πολιτική που όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι υπουργοί ακολουθείται στην οικονομία, εφαρμόζεται παντού. Και αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τακτική και δεν αποδείξει ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση με αποφασιστικότητα ,δικαιοσύνη και κοινή λογική κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε