Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΣτΕ: Οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά τους

ΣτΕ: Οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά τους

Συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου αποφάσισε ο Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τονίζει, ωστόσο, οτι τα δίδακτρα δεν πρέπει να είναι υψηλά και να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Συνταγματικές και νόμιμες είναι οι διατάξεις του νόμου 3685/2008 που προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα δίδακτρα αυτά, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να είναι υψηλά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ παράλληλα, για τον καθορισμό του ύψους τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.

Το θέμα αυτό, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ από το Γ’ Τμήμα, μετά τα προσφυγή που κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Κατρούγκαλος ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας με την οποία ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία» για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Διαβάστε

Πόσο κοστίζει να είσαι φοιτητής ανά την Ευρώπη

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε