Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

ΣτΕ: Προσφυγή τριών δικηγορικών συλλόγων, υπέρ των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων

ΣτΕ: Προσφυγή τριών δικηγορικών συλλόγων, υπέρ των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών καθώς και 93 δικηγόροι που συνδέονται με σχέση έμμισθης εντολής σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του Δημοσίου τομέα, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση.

Με την υπουργική αυτή απόφαση επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου τομέα η ισχύς αντίστοιχης υπουργικής απόφασης που καθορίζει τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ειδικότερα, τονίζεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμβαίνει σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, σε ευθεία παραβίαση του άρθρου 5 του Συντάγματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, θίγεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), καθώς ο νομοθέτης αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων συγκεκριμένων δημοσίων υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, επισημαίνουν ότι θίγονται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εμμίσθων (στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται οι αποδοχές) τα οποία προστατεύονται από το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποχρεωτική η απογραφή υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων

Κρήτη: Πλακώθηκαν στο ξύλο οι δικηγόροι μέσα στο Ειρηνοδικείο!

Πρωταθλητές φοροδιαφυγής γιατροί, τεχνίτες, δικηγόροι και εστιάτορες

Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων την Παρασκευή

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε