Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στην Αθήνα επέστρεψαν οι 5 Έλληνες του Estelle – ΦΩΤΟ μέσα από το σκάφος

ΦΩΤΟ από 972mag.com
ΦΩΤΟ από 972mag.com
Επέστρεψαν πριν από λίγο στην Αθήνα, με την πτήση OA 302 της Olympic Air από το Τελ Αβίβ, οι Έλληνες ακτιβιστές και βουλευτές που επέβαιναν στο πλοίο “Εστέλ”, και οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις Ισραηλινές αρχές.

Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης αλλά καλά στην υγεία τους επέστρεψαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 5 Έλληνες που επέβαιναν στο φιλανδικό ιστιοφόρο «Εστέλ».

«Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια συνεχίζεται με υπομονή και επιμονή και παρά τις μικρές θυσίες που απαιτούνται μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθήκες είναι δύσκολες όπως και ο αντίπαλος» δήλωσε μετά την επιστροφή του στο ΑΜΠΕ, ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας.
Ο κ. Πισίας πρόσθεσε, ότι με τις κινήσεις αυτές, αποστέλλεται ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στους λαούς της περιοχής αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, ότι πρέπει «να συνεχίζουμε τους αγώνες και να μην τα παρατάμε».
Την επιστροφή των Ελλήνων πολιτών συντόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης, ενώ κατά την αναχώρησή τους, από το Τελ Αβίβ επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στην Αθήνα τους υποδέχθηκε η διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη (και όχι την Δευτέρα όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας.
 

Την επιστροφή των πέντε Ελλήνων πολιτών του πλοίου «Εστέλ» ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσά τους και 2 Ελληνες βουλευτές. Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται οτι «μετά τις συστηματικές και συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προς τις ισραηλινές Αρχές και με τη συνεργασία των τελευταίων, ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιβατών του πλοίου “Estelle”, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων». Η ανακοίνωση συνεχίζει: «στο πλαίσιο των σχετικών εντολών του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης συναντήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με τους Έλληνες πολίτες στην πόλη Χολόν, όπου κρατούνταν και επιβεβαίωσε ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους»

Οι πέντε Έλληνες πολίτες επέστρεψαν σήμερα με την ΟΑ302 πτήση της Olympic Air από το Τελ Αβίβ.Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές, αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους σε 8 συνολικά ακτιβιστές, 5 Έλληνες, 2 Ισπανούς και 1 Ιταλό.

Κατά την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 ακτιβιστές θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για 3 υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».

Το πλοίο οδηγήθηκε χθες στο λιμάνι του Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του από το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όπου πλήρωμα και επιβαίνοντες κρατήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

Στο υπό φινλανδική σημαία «Estelle», που κατευθυνόταν προς τη Γάζα στα πλαίσια επιχείρησης της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», επέβαιναν 30 συνολικά ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους Νορβηγοί και Σουηδοί, ανάμεσά τους και μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Δείτε φωτογραφίες μέσα απο το σκάφος όπως τις δημοσιεύει το 972mag.com

Οι ισραηλινοί κομάντος πλησιάζουν το Estelle

Διαβάστε

Επίθεση Ισραηλινών στο Estelle! – Χάθηκε η επικοινωνία

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε