Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Στην Κρήτη οι πρώτοι ναυτικοί του κόσμου

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μοναδικά τα ευρήματα που αποδεικνύουν όχι απλά την ύπαρξη ναυσιπλοΐας, αλλά και την οργάνωση βάσεων στο νησί ήδη πριν από 130.000 χρόνια

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο οι πρώτοι άνθρωποι που ταξίδεψαν δια θαλάσσης και έφτασαν από την Αφρική στην Ευρώπη χρησιμοποίησαν ως σταθμό τους την Κρήτη.

“Μία από τις παλαιότερες περιπτώσεις ναυσιπλοΐας στον κόσμο, που πιθανώς να ήταν και η αρχαιότερη στη Μεσόγειο”, λέει η δρ Ελένη Παναγοπούλου, που μαζί με τον καθηγητή Τόμας Στράσερ διενεργούν έρευνες στον Πλακιά της Κρήτης.

Οι δύο επιστήμονες μάλιστα, όπως όπως αναφέρει το “Βήμα” είπαν στην ανακοίνωσή τους στο Μινωικό σεμινάριο πως έχουν εντοπίσει εννέα θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής με πολλά ευρήματα, που καταρχήν χρονολογούνται τουλάχιστον πριν από 130.000 χρόνια.

“Η χρήση του νησιωτικού χώρου κατά την Παλαιολιθική εποχή τεκμηριώθηκε πολύ πρόσφατα διεθνώς και φαίνεται ότι στη δική μας περίπτωση η μεταφορά των ανθρωποειδών της Αφρικής προς την Ευρώπη έγινε μέσω της Κρήτης”, είπε η κυρία Παναγοπούλου.

Ωστόσο στα ευρήματα δεν περιλαμβάνονται και ανθρώπινοι σκελετοί ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια σε ποιο ανθρώπινο είδος ανήκουν αυτοί οι πανάρχαιοι ναυτικοί ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν πιθανόν να ήταν Homo haidelbergensis ή Homo erectus.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε