Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στις 10:00 ανακοινώνονται οι βάσεις- Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν

Στις 10:00 ανακοινώνονται οι βάσεις- Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν

– Αναμένεται εκτίναξη σε σχολές των αστικών κέντρων
– Πτώση στα περιφερειακά ιδρύματα
– Δείτε εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Στο “κόκκινο” η αγωνία 110.000 υποψηφίων που περιμένουν τις βάσεις εισαγωγής για 76.094 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στις 10 το πρωί, οι υποψήφιοι θα μπορούν, μέσω της ιστοσελίδας results.minedu.gov.gr, να πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου θα εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, προκειμένου να αναρτηθούν στα σχολεία μέσα στην ημέρα.

Η οικονομική κρίση αναμένεται να αποτυπωθεί περισσότερο από ποτέ, όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών. Κι αυτό γιατί το κόστος των σπουδών μακριά από την οικογένεια, που σημαίνει αυτόματα έξοδα για άλλο ένα σπίτι, είναι απαγορευτικό για τη συντριπτική πλειονότητα.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει, κατά τους ειδικούς, πως θα εκτιναχθούν οι βάσεις στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, όπου και κατάγονται οι περισσότεροι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν δήλωσαν σχολές εκτός έδρας.

Το νόμισμα αυτό έχει και μία δεύτερη όψη, δηλαδή θα διογκωθεί το φαινόμενο εισαγωγής σε σχολές της επαρχίας από υποψηφίους με μέσο όρο κοντά στο 3.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας μας προετοιμάζουν και για άλλη μία μεγάλη έκπληξη. Φαίνεται λοιπόν πως οι υποψήφιοι γυρίζουν τελείως την πλάτη στις σχολές που οδηγούν για δουλειά στο Δημόσιο κι αυτό γιατί αφενός προσλήψεις στο Δημόσιο ουσιαστικά δεν γίνονται και αφετέρου γιατί
οι μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι τόσο μεγάλες που κάνουν τους υποψηφίους να μην συγκινούνται από τη μονιμότητα, εαν υπάρχει και αυτή στο μέλλον.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους της Κυριακής, σε ορισμένα τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των προτιμήσεων, όπως για παράδειγμα στα λεγόμενα παραϊατρικά.

Στην εφημερίδα παρουσιάζεται ένας πίνακας με τα όρια των βάσεων -κατα προσέγγιση- σε 50 σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, στους πίνακες περιλαμβάνονται 25 τμήματα στα οποία καταγράφεται ανοδική τροχιά και άλλα 25 όπου θεωρείται δεδομένη η πτώση των βάσεων.

Διαβάστε
Αύριο ανακοινώνονται οι βάσεις-Ετοιμαστείτε για ανατροπές

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε