Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Στις 23 Ιανουαρίου η απόφαση για τους “8”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, είναι ο τρίτος κατά σειρά που σήμερα ενώπιον του Β΄ Ποινικού Τμήματος τάχθηκε κατά της έκδοσης των τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών οι υποθέσεις των οποίων συζητούνται σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο! “Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης.

Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα Τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο” ανέφερε ο κ. Παντελής, επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του εφετείου Αθηνών το 1975. Χαρακτηριστικά είπε ότι “Είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα”.

Ο κ. Παντελής αναφέρθηκε και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνοντας : “Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις οποίες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;” αναρωτήθηκε και κλείνοντας την εισήγηση του κατέληξε πως η μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών,οι οποίοι “ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους”, είναι μονόδρομος, προσθέτοντας “δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα απλό ελικόπτερο.Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;”.

Τι υποστήριξαν οι αξιωματικοί

Την μη εκδοσή τους στην πατρίδα τους ζήτησαν οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί υποστηρίζοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους. Οι ίδιοι περιέγραψαν τι συνέβη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν κλήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να προχωρήσουν σε διασώσεις τραυματιών. Μάλιστα, όπως εξήγησαν, θεώρησαν ότι είχε πραγματοποιηθεί κάποια τρομοκρατική επίθεση από το ISIS.

“Η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας” υποστήριξε χαρακτηριστικά ένας εκ τους εκζητούμενους, επισημαίνοντας πως προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα “επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε γιατί κάποιους τους έχουν ήδη εκδώσει”.

Νωρίτερα, κατέθεσαν ενώπιον του Ποινικού Τμήματος επιστήμονες και εξειδικευμένοι μάρτυρες οι οποίοι περιέγραψαν όσα λαμβάνουν χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου με τις απολύσεις χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών και τις συλλήψεις πολιτών στην Τουρκία. Μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης ανέφερε: “έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σωστε τους”

Να σημειωθεί ότι η απόφαση όπως και για τους υπόλοιπους αξιωματικούς θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε