Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Στο έλεος κλεφτών οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω κρίσης!

Η έλλειψη προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει την όρεξη ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν χρήματα πουλώντας την κοινή μας κληρονομιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί γιατί ο Πολιτισμός φέρεται να είναι πολυτέλεια εν μέσω κρίσης.

Έτσι μπορεί οι τουρίστες να φεύγουν απογοητευμένοι απο τους αρχαιολογικούς μας χώρους που μερικές φορές υπολειτουργούν, αλλά άλλοι τρίβουν τα χέρια τους, με την αφυλαξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2011 είχαμε μέχρι στιγμής δύο μεγάλες κλοπές σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η λεηλάτηση φέτος είναι τόση, όση τις δεκαετίες του 70 και του 80. Στις προτιμήσεις έρχονται πρώτα τα εκκλησιαστικά κειμήλια και ακολουθούν τα αρχαία.

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι υπάρχουν μουσεία της χώρας, όπου δεν υπάρχει καν καταγραφή των αρχαίων θησαυρών, καθώς δεν υπάρχει επιστημονικό προσωπικό. Σε αυτή την περίπτωση αν γίνει κάποια κλοπή, δεν θα μπορεί να αποδειχτεί τίποτα.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστιικών Αγαθών κ. Προσκυνητοπούλου αναφέρει στην εφημερίδα: “Έχουμε κυρίως λαθρανασκαφές σε αφύλακτους χώρους όπου σκάβουν επιτήδειοι. Σ’ αυτόν τον τομέα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε