Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στο σφυρί Αμύνταιο και Μεγαλόπολη – ‘Ερχεται και άλλη αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Για το τελευταίο ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε οτι θα επανεξεταστεί το τέλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είπε επίσης οτι θα φτιάξουν μια “μικρή ΔΕΗ” που θα αποτελείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια θα την πουλήσουν. 

Πρόσθεσε οτι ανεξάρτητα από το σχέδιο αυτό, θα προχωρήσει και η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.

Ανέφερε μάλιστα ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα αυτό, υποψήφιες για πώληση μονάδες της ΔΕΗ είναι αυτές του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου αποκλείεται λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και ότι οι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για την επιχείρηση (πέρα από τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ”) είναι:

– Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση με πώληση πακέτου μετοχών έως 17%.

– Η πώληση μεριδίων θυγατρικών, όπως των εταιριών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Καμμία δέσμευση για το προσωπικό

O κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν απόλυτες δεσμεύσεις για το προσωπικό των μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν, τόνισε ωστόσο ότι στην παραγωγή υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Είπε επίσης ότι έχει ζητήσει από τη διοίκηση της επιχείρησης συγκεκριμένη εισήγηση για τα κενά στην παραγωγή, τα ορυχεία και τα πλεονάσματα στις διοικητικές υπηρεσίες και τον τρόπο κάλυψής τους με στόχο τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης της ΔΕΗ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει ακόμη την πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ μέσα στο 2012.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο υπουργός είπε ότι εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους φορείς της αγοράς για να συζητηθεί το ύψος του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς και οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της “πράσινης” ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Παρά την κρατική εγγύηση των τιμών απορρόφησης της “πράσινης” ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια, υπάρχει δυσκολία χρηματοδότησης των επενδύσεων και για το λόγο αυτό αναζητώνται λύσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Δηλαδή με άλλα λόγια άλλο ένα τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα αυξηθεί!

 Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για το 2012 ενώ για το θέμα του τέλους ακίνητης περιουσίας τόνισε, απευθυνόμενος προς τη ΓΕΝΟΠ, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το νόμο για όποιον επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση που δεν ανήκει στα σωματεία για να σταματήσει μια διαδικασία απαραίτητη για την επιβίωση της χώρας.

“Η ΔΕΗ εισπράττει τέλη επί δεκαετίες, ανέφερε ο υπουργός. Όταν η χώρα πρέπει να πάρει μέτρα για να πάρει την επόμενη δόση, να μη χρεοκοπήσει και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, τότε τα σχόλια αδικούν την προσπάθεια”.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε εξάλλου ότι:

    -Το ΙΓΜΕ μαζί με το ΚΑΠΕ και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης θα συγχωνευθούν σε νέο φορέα με την ονομασία Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το προσωπικό του ΙΓΜΕ θα μειωθεί κατά 50 %.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόψατε το ρεύμα μετά τις 17/9; – Θα πληρώσετε το χαράτσι

Σκανδαλώδης εξαίρεση από το χαράτσι στα ακίνητα

Κρήτη: Μαζικές προσφυγές για το ”χαράτσι” στα ακίνητα

To χαράτσι ήρθε για να μείνει! Θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό! Αλλαγές για τους ανέργους


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε