Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Στο «σφυρί» επτά εταιρείες του Δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο

Με επιστολές- προσκλήσεις στους ευρωπαίους και διαδικασίες -εξπρές για την πρόσληψη συμβούλων, που θα «χρυσοπληρώσει» το ελληνικό Δημόσιο, το υπ. Οικονομικών επιχειρεί να «κλείσει» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 7 αποκρατικοποιήσεις «φωτιά».
Μέσα σε επτά ημέρες, θα πρέπει να βρεθούν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που θα αναλάβουν να βγάλουν στο «σφυρί» κρατικές επιχειρήσεις «φιλέτα». Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσα στην εβδομάδα θα στείλει επιστολές -προσκλήσεις στους ευρωπαίους για να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων.
 
Προκειμένου να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα 1,3 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (πλέον των 390 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ), το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος ως προς την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων.
 
Σχεδιάζει ιδιωτικοποιήσεις εξπρές για “7” φιλέτα:

1. Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας. Το υπόλοιπο 49% που έχει απομείνει στο δημόσιο (51% κατέχει σήμερα επενδυτική κοινοπραξια) θα πωληθεί στο σύνολο του το αργότερο στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

2. Ελληνικά Ταχυδρομεία. Έρχεται νωρίτερα από ότι φαίνεται η πώληση των ΕΛΤΑ, καθώς με το Μεσοπρόθεσμο είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πώληση ποσοστού ακόμα και πάνω από το 40% από το 90% που κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο.

3. Περιφερειακά Αεροδρόμια. Επίσπευση έχουμε και για την πώληση του 100% των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει εκποίηση σε δυο φάσεις: η πρώτη στο τρίτο τρίμηνο του 2012 και η δεύτερη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

4. Μικροί Λιμένες και μαρίνες. Νωρίτερα έρχεται και η πώληση του 100% των περιφερειακών λιμένων και μαρίνων. Το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε την πρώτη πώληση στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και τη δεύτερη στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.

5. Λάρκο. Το εναπομείναν 55,2% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο πωλείται εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.

6. Μεταλλευτικά δικαιώματα. Αμεσα και η πώληση του 100% των μεταλλευτικών δικαιωμάτων, με το Μεσοπρόθεσμο να έχει χρονοδιάγραμμα εκποίησης στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 και στο τρίτο τρίμηνο του 2013.

7. ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Το 100% της επιχείρησης θα περάσει σε ιδιώτες μέχρι τα τέλη του έτους.

 

Δεδομένου ότι ήδη πουλήθηκε «πακέτο» 10% του ΟΤΕ, στο «σφυρί» αναμένεται να βγει και το 40% της ΕΥΑΘ έναντι 80 -100 εκατ. ευρώ, με την γαλλική Suez να είναι πολύ κοντά στο να «κλείσει» την συμφωνία, ενώ ακολουθεί η επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ για αποκλειστική διαχείριση τυχερών παιγνίων (Πάμε στοίχημα, Λόττο, Τζόκερ, Πρώτο, Κίνο, Προπογκόλ κ.ά.) και ετοιμάζεται η σύμβαση επέκτασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος που θα αποφέρει 250 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ΟΔΙΕ (100%), ΟΛΠ και ΟΛΘ (100%), ΔΕΠΑ (55%), ΕΑΣ κ.λπ., καθώς ο φετινός στόχος φθάνει στα 5 δις. ευρώ από 17 ιδιωτικοποιήσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε