Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στο σφυρί το έπαθλο του Σπύρου Λούη

Στο σφυρί το έπαθλο του Σπύρου Λούη

Ο θρυλικός Σπύρος Λούης, ο νικητής του πρώτου σύγχρονου Μαραθωνίου επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή τη φορά… μέσω δημοπρασίας.

Το έπαθλό του, ένα ασημένιο Κύπελλο για την πρωτιά του το 1896 βγαίνει “στο σφυρί” στο Λονδίνο σε δημοπρασία.

Ο Σπύρος Λούης απλός άνθρωπος, είχε ζητήσει απ’ τον βασιλιά ως επιπλέον ενίσχυση ένα γαϊδουράκι για να τον βοηθάει στο κουβάλημα του νερού, αυτή ήταν η δουλειά του.

Σήμερα τα οικονομικά έχουν αλλάξει.

Έναν αιώνα και πλέον το Κύπελλο περνούσε από γενιά σε γενιά, ωστόσο ο απόγονός του με το ίδιο όνομα πήρε την απόφαση να το εκποιήσει.

Με βαριά καρδιά όπως λέει. Είχε γίνει προσπάθεια παλιότερα το Κύπελλο να μπει σε μουσείο, η προσπάθεια όμως δεν ευοδώθηκε και έτσι το έπαθλο του θρύλου βγαίνει σε δημοπρασία.

Η τιμή του ξεκινάει από τις 160.000 και είναι ενδεικτικό του τι σημαίνει, όχι για την Ελλάδα, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα το γεγονός ότι το BBC κάνει από το πρωί εκτενείς αναφορές στη δημοπρασία, στην ιστορία και τη σημασία του αντικειμένου.

Η δημοπρασία θα γίνει από τον οίκο Christie’s στις 18 Απριλίου, στο Λονδίνο. Η επιθυμία του κ. Λούη είναι το κύπελλο να πωληθεί σε έλληνα συλλέκτη και να εκτεθεί σε χώρο που να μπορεί να είναι προσιτό στο κοινό. «Όμως αυτό πλέον δεν είναι στο χέρι μου» λέει…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε