Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στο στενό του Λο…

Στο στενό του Λο…

Στις 3 Μαΐου 1892 ο Χαρίλαος Τρικούπης θριάμβευσε στις εκλογές για δεύτερη φορά. Ο λαός ανακουφίστηκε, γιατί περίμενε πολλά από τον Μεσολογγίτη πολιτικό. Όμως, χρεωκοπία

Όταν είδε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αναγκάστηκε να καταφύγει στην αναζήτηση δανείου από το εξωτερικό.
Βολιδοσκόπησε αρχικά τους Άγγλους κεφαλαιούχους.

Το Βρετανικό κεφάλαιο εδέχθη να παράσχει νέο δάνειο, έθεσε όμως ένα όρο. Να στείλει στην Ελλάδα ειδικό απεσταλμένο του, ο οποίος να εξετάσει επί τόπου τα οικονομικά μας και να αποφανθεί υπεύθυνα, αν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας παρουσίαζε τα απαιτούμενα εχέγγυα για την εξασφάλιση των δανειστών (βλ. τι γίνεται σήμερα με την τρόικα…).

Ο Τρικούπης δέχθηκε τον όρο και τότε ήλθε στην Αθήνα ο περίφημος Εδουάρδος Λο, ως αντιπρόσωπος των Άγγλων κεφαλαιούχων. Η έρευνα που έκαμε ο Εδουάρδος Λο κατέληξε σε πορίσματα ευνοϊκά για την οικονομία μας.

Έτσι οι κεφαλαιούχοι του Λονδίνου έτρεξαν να χορηγήσουν το νέο δάνειο την κρίσιμη εκείνη ώρα για τη χώρα.

Μετά από πολλά χρόνια προς τιμή του Άγγλου φιλέλληνα η Αθήνα ονομάτισε ένα από τους δρόμους της «Εδουάρδου Λο» Πρόκειται για ένα ανήλιαγο και κρύο στενό, κάθετο στην Σταδίου και την Πανεπιστήμιου. Από την μια πλευρά το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας και από την άλλη το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στη γωνία Σταδίου και Λο υπήρχε μέχρι πρότινος το καφέ του ξενοδοχείου «ΕΣΠΕΡΙΑ». Λιγοστή κίνηση και λιγοστή ζωή, μόνο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πια στο στενό του Λο.

Όταν περπατάς στο στενό βλέπεις τους περαστικούς να περπατούν γρήγορα, αποστρέφοντας το βλέμμα τους και με τα χέρια τους να κλείνουν την μύτη τους ή να τα κουνούν πέρα δώθε για να διώξουν τις μύγες. Πολλές μύγες κάτω από τις νερατζιές προς την πλευρά του πρώην ξενοδοχείου.

Ο λόγος; Περιττώματα, ¨Όχι όμως των αδέσποτων ζώων, Αλλά των «αδέσποτων ανθρώπων»… Των αστέγων που έχουν βρει μια υπόστεγη γωνιά για να προστατευτούν από το κρύο και τη βροχή.

Και όμως εν έτει 2013 οι ακαθαρσίες των ανθρώπων είναι πια περισσότερες από εκείνες των αδέσποτων ζώων σε αυτή την πόλη. Και όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο. Σε πολλές γωνιές πλέον της πάλαι ποτέ «ολυμπιακής» Αθήνας….

Ακαθαρσίες των καιρών….

Ακαθαρσίες των ανθρώπων… που η κρίση και όχι μόνο τους έφερε σε τέτοιο σημείο να γίνουν σκιά της σκιάς τους.
Και για επανέλθουμε στην ιστορία μας…

Η αισιόδοξη όμως αυτή προοπτική σκόνταψε στους Γάλλους κεφαλαιούχους, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους πολλά ελληνικά χρεώγραφα και προέβαλαν την αξίωση να στείλουν και δικό τους αντιπρόσωπο, απέναντι στην αποστολή του Βρετανού Εδουάρδου Λο….

Έτσι ήρθε ο περιβόητος Ρου, ο οποίος παρουσίαζε ως απελπιστική την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος και αποφαίνονταν ότι η πτώχευσή μας ήταν αναπόφευκτη…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε