Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στολές… «Αρμάνι» και πανάκριβοι κάδοι στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– «Πάρτι» εκατομμυρίων με τις προμήθειες των Δήμων
– 4 εκατ. ευρώ για στολές ήθελε ο δήμος Αθηναίων, 3 εκατ. ευρώ για κάδους ο Πειραιάς
– Τι απαντούν στο NewsIt εκπρόσωποι των δυο ΟΤΑ

Εν μέσω κρίσης, ο δήμος Αθηναίων και ο δήμος Πειραιά σπαταλούν με τόση ευκολία το δημόσιο χρήμα που δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Απάντηση σε αυτά επιχειρεί να δώσει το NewsIt, που επικοινώνησε με εκπροσώπους των δυο δήμων, ζητώντας τη δική τους άποψη πάνω στις αποκαλύψεις για το πάρτι με τις προμήθειες των ΟΤΑ.

Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στον τομέα των προμηθειών των ΟΤΑ το γεγονός πως μόνο ένα μέρος των προμηθειών (που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ) περνά από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών. Ακόμη κι έτσι όμως, δεν υπάρχει ούτε ενιαίο πλαίσιο προδιαγραφών ούτε και έλεγχος τιμών, με αποτέλεσμα τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών να κατασπαταλούνται.

Άκρως αποκαλυπτικά τα όσα αναφέρονται στο ενιαίο πόρισμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπ. Οικονομίας για το 2009: ο πρώτος δήμος της χώρας, ζήτησε 4 εκ. ευρώ για τις στολές της δημοτικής αστυνομίας, ενώ ο δήμος Πειραιά, που πρόσφατα είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών, αιτήθηκε κονδύλι 3 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει «ρομποτικούς κάδους».

Δεν είναι τέσσερα 4 εκατ. ευρώ το ποσό που ζήτησε ο δήμος Αθηναίων για τις νέες στολές των δημοτικών αστυνομικών υποστήριξε στο NewsIt ο Ανδρέας Παπαδάκης, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. «Ουσιαστικά πρόκειται για 3.035.796,21 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 6.500 στολές, διότι στον κάθε αστυνομικό διαθέτονται τρεις χειμερινές και τρεις καλοκαιρινές στολές», είπε. Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, κοστίζει 465 ευρώ κάθε στολή για τους 1.091 εργαζόμενους. Το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι αφορά στην αγορά στολών εργασίας για τους 3.000 υπαλλήλους της καθαριότητας.

Την ίδια στιγμή, από τον δήμο Πειραιά και παρά το γεγονός πως μέχρι πρότινος είχε κηρύξει στάση πληρωμών, ζητήθηκε η έγκριση προμήθειας ύψους 3 εκατ. ευρώ για την αγορά «ρομποτικών κάδων» για συμπίεση σκουπιδιών. Ζητήθηκαν 30 κάδοι, κόστους 100.000 ευρώ ο καθένας. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ζήτησε διευκρινήσεις και έλαβε την απάντηση πως ο σταθερός συμπιεστής container «ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 19%».

Το NewsIt επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του δήμου, Νίκο Ελευθερόγλου, ο οποίος διευκρίνισε πως η παραγγελία των κάδων είχε γίνει πριν την οικονομική κρίση και θεωρείται απαραίτητη για να διατηρείται η πόλη του Πειραιά καθαρή. Επεσήμανε δε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί πέντε από τους 30 σταθερούς συμπιεστές container 10 κ.μ.

Από τη στιγμή που το νομοθετικό πλαίσιο είναι διάτρητο και κανείς δεν είναι σε θέσει να ελέγξει τι γίνεται, ο όργιο σπατάλης γίνεται ακόμη πιο εύκολο. Στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών εντάσσονται μόνο προμήθειες άνω των 45.000 ευρώ. Οι δήμοι λοιπόν, συνηθίζουν να «σπάνε» τις μεγάλες προμήθειες και να τις εκτελούν οι ίδιοι.

Η δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου ακόμη σχεδιάζεται και μέχρι να ολοκληρωθεί η γγ Εμπορίου έχει αποφασίσει να διενεργεί προκαταρκτικούς ελέγχους όλων των αιτημάτων των φορέων που εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών.

Διαβάστε επίσης
Τέσσερα εκ. ευρώ για τις στολές της δημοτικής αστυνομίας!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε