Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στον αέρα η συνένωση Οlympic Αir και Aegean

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στην κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό σκοντάφτει το εγχείρημα της συνένωσης της Αegean με την Οlympic Αirlines.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα “Το Βήμα”, να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ότι «σε πρώτη ανάγνωση», λόγω της συνένωσης, παρατηρούνται προβλήματα υγιούς ανταγωνισμού αφού σε πολλές εσωτερικές συνδέσεις στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Κατόπιν τούτου η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε δεύτερη, πιο εξαντλητική, ανάγνωση των δεδομένων της επικείμενης προς το παρόν συγχώνευσης.
 
Για τη «δεύτερη ανάγνωση» θα απαιτηθούν τέσσερις ακόμη μήνες και στη συνέχεια η Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί αν τελικώς με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο περί ανταγωνισμού εγκρίνεται η συγχώνευση των δύο εταιρειών, ή όχι. Από πλευράς Αegean και Οlympic Αirlines το επιχείρημα που προβάλλεται έναντι των αιτιάσεων της Επιτροπής είναι ότι η εσωτερική αγορά των αερομεταφορών στην Ελλάδα είναι ιδιόμορφη και ότι υπό τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες οικονομικής κρίσης αποκλείεται να «επιζήσουν» δύο εταιρείες. Με άλλα λόγια, κατά την Αegean και την Οlympic Αirlines, οι μονοπωλιακές καταστάσεις θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων.
 
Εναντι αυτής της επιχειρηματολογίας η Επιτροπή αντιτάσσει ότι οι δύο αεροπορικές εταιρείες ανήκουν σε ισχυρούς οικονομικώς ομίλους (και συνεπώς μπορούν να αντέξουν στην κρίση), αλλά και ότι εν πάση περιπτώσει η αποχώρηση της μιας εκ των δύο εταιρειών από εσωτερικές συνδέσεις δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
 
Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης της Αegean με την Οlympic Αirlines σε πρώτη τουλάχιστον φάση σκοντάφτει στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι, σε δεύτερη φάση, θα αναζητηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, ούτως ώστε ακόμη και αν μετά τη συγχώνευση δημιουργηθούν σε κάποιες συνδέσεις μονοπωλιακές καταστάσεις, αυτές να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε