Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Στον αέρα οι μισθοί στην ΕΛ.ΑΣ – Δεν έχει πληρωθεί ακόμα η νυχτερινή βάρδια του Αυγούστου

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περικόψει μέχρι και 400 ευρώ τους μισθούς των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνόμευση αλά κάρτ, μόνο για πέντε ημέρες και όχι τη νύχτα. Επιλεκτικά και «κουτσουρεμένο» θα χορηγηθεί το εκλογικό επίδομα. Αυτή σύμφωνα με την εφημερίδα “Βραδυνή”  φαίνεται να είναι η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης για την Ελληνική Αστυνομία, μετά το νέο πιθανό «μαχαίρι» στους μισθούς των ένστολων της τάξης των 300-400 ευρώ το μήνα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η δυνατότητα πληρωμής των ωρών νυχτερινής εργασίας τους και αυτής πέραν του πενθημέρου.

Δεν έχει πληρωθεί η νυχτερινή εργασία του Αυγούστου, ενώ και τα πενθήμερα θα πληρωθούν μετά από μία «αλχημεία» της τελευταίας στιγμής, ενώ έχουν εξασφαλισθεί και τα πενθήμερα του Σεπτεμβρίου. Οι συγκεκριμένες αμοιβές των ένστολων βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, γεγονός που κάνει ακόμη περισσότερους, που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα σύνταξης, να σκέφτονται το ενδεχόμενο της παραίτησης και εκείνους που δεν το έχουν και εργάζονται σε μάχιμες υπηρεσίες να λειτουργήσουν ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα βρεθούν χρήματα από άλλα κονδύλια και άλλους κωδικούς εκτός του διαβόητου «513», για την πέραν του πενθημέρου εργασία αλλά και την νυχτερινή, ωστόσο οι συνδικαλιστές αστυνομικοί είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή όταν αυτός επιστρέψει την Παρασκευή από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αμερική, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Κάποια αναφέρουν πως πρόκειται για λογιστικά παιχνίδια με τους κωδικούς που σχετίζονται με τους ελέγχους της τρόϊκας.

«Ωράριο» στην αστυνόμευση;

Αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών των ένστολων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρουν με το πρόσχημα ότι έχει εξαντληθεί το κονδύλι που είχε προβλεφθεί για το οικονομικό έτος 2010 στο σχετικό κωδικό του Αρχηγείου μας, το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στο αίτημα της Διεύθυνσης Οικονομικών, αρνείται να καλύψει το ποσό που απαιτείται μέχρι τέλος του έτους, για την καταβολή των παραπάνω αποζημιώσεων και το οποίο ανέρχεται περίπου στα 30.000.000 ευρώ.
 
Απάντηση Σαχινίδη

Κάθε χρόνο υπολογίζονται τα κονδύλια για συγκεκριμένες ώρες νυχτερινής εργασίας και πέραν του πενθημέρου εργασίας, αυτή τη φορά λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών αυτά φαίνεται να ανέβηκαν σημαντικά. Με έγγραφο της η Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και η Υ.Δ.Ε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις 24 Ιουλίου και 5 Αυγούστου, αντίστοιχα, ζητούσαν αύξηση του εκτελούμενου προϋπολογισμού τους με κονδύλι 20.000.000 ευρώ σε βάρος του αποθεματικού, για την πληρωμή πρόσθετων αποζημιώσεων για εργασία πέρα του πενθημέρου στο αστυνομικό προσωπικό.

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, ήρθε στις 16 Σεπτεμβρίου υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχίνιδη, προκαλώντας αναστάτωση και έντονη δυσθυμία στο αστυνομικό προσωπικό. Η απάντηση είχε ως εξής: « Η προσφορά εργασίας πέραν του πενθημέρου, με βάση τη σχετική νομοθεσία, δεν είναι υποχρεωτική. Άλλωστε η εργασία μίας ημέρας το Σαββατοκύριακο, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, αντισταθμίζεται με αργία μίας ημέρας εντός της εβδομάδας. Κατά συνέπεια οι αποζημιώσεις για εργασία πέραν του πενθημέρου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τακτικές αποδοχές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε