Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Στους δρόμους για το πλαφόν οι βενζινοπώλες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εξήγγειλε η Ομοσπονδία βενζινοπωλών, ζητώντας να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από την Τρίτη, όταν στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρώην Εμπορίου). Η Ομοσπονδία κάλεσε τα μέλη της να δώσουν το παρών, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν την ίδια ώρα σε όλες τις νομαρχίες.

Σύμφωνα με την ΟΒΕ, χιλιάδες πρατήρια τα οποία έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν. Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή εφαρμόζει μια πρακτική που οδηγεί σε εξόντωση τα πρατήρια και την καλεί «να εφαρμόσει άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια ώστε ο κάθε κρίκος της αγοράς να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πουλάει, ειδάλλως να άρει αμέσως το πλαφόν».

Τόσο η Ομοσπονδία βενζινοπωλών όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία, χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση για την επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες του κλάδου, ο νόμος 3054 / 2002 δίνει τη δυνατότητα καθορισμού ανώτατων περιθωρίων κέρδους τόσο για τις εταιρίες, όσο και για τους πρατηριούχους. Όμως με τη σημερινή απόφαση καθορίστηκαν ανώτατες τιμές, μόνο στο επίπεδο της λιανικής. Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ακόμη ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ανώτατες τιμές που επιβλήθηκαν σήμερα, με συνέπεια οι πρατηριούχοι να υποχρεώνονται να δουλεύουν με ζημιά.

Στο μεταξύ, και η ΠΟΠΕΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και υποστηρίζει πως η απόφαση ελήφθη υπό την επικοινωνιακή πίεση ορισμένων μέσων ενημέρωσης που εμφάνισαν ως κανόνα τις ακραίες τιμές ορισμένων πρατηρίων. «Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε από το βήμα της ΔΕΘ τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να τρομοκρατούν την κοινωνία, οι υπουργοί του υπέκυπταν σε αυτήν ακριβώς την τρομοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΠΕΚ και προσθέτει: «Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι βυτιοφορείς δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα κάνουν απεργία αλλά θα συνεχίσουν κανονικά τον εφοδιασμό των πρατηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία που δεν έγινε ποτέ, υπό το κράτος του πανικού που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές (οι οποίοι στήθηκαν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων) και οι πρατηριούχοι».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε