Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τρεις νεκροί στρατιώτες σε πεδίο βολής στο Βόλο από έκρηξη ελαττωματικού βλήματος όλμου

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τρεις νεκροί στρατιώτες σε πεδίο βολής στο Βόλο από έκρηξη ελαττωματικού βλήματος όλμου

– Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την έκρηξη σε πεδίο βολής στο Βόλο
– Δυο επαγγελματίες οπλίτες και ένας στρατιώτης νεκροί
– Σε αστοχία υλικού οφείλεται η φονική έκρηξη
– Αν το βλήμα εξερράγη μέσα στον σωλήνα του όλμου ίσως ο σωλήνας ήταν σκασμένος ή είχε βλάβη, δηλώνει στο Newsit ο Στρατηγός Σταμάτης Βελλίδης, Πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
– Η τραγωδία συνέβη κατά τη διάρκεια άσκησης του 505 τάγματος πεζοναυτών
– Ένας αξιωματικός τραυματίας, χειρουργείται στο νοσοκομείο Βόλου

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ρημάδα η ώρα. Τρεις άνθρωποι νεκροί κι ένας σοβαρά τραυματίας. Τέσσερις στρατιώτες που μετείχαν στην προγραμματισμένη άσκηση του 505 τάγματος πεζοναυτών στο πεδίο βολής στην κοινότητα Γλαφυρών του Βόλου είναι τα θύματα μιας νέας τραγωδίας που συγκλονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κανείς δεν έχει ακόμη καταφέρει να συνέλθει από το σοκ της πολύνεκρης τραγωδίας στην Εγνατία Οδό, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, όταν νταλίκα έπεσε πάνω σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και παρέσυρε στο θάνατο πέντε ανθρώπους και μια νέα τραγωδία έρχεται να συγκλονίσει.

Ήταν 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης όταν βρισκόταν σε εξέλιξη προγραμματισμένη άσκηση του στρατού στο πεδίο βολής της κοινότητας Γλαφυρών, ανάμεσα στην περιοχή του Στεφανοβικείου και τον Βόλο. Σύμφωνα με το OnAlert.gr η έκρηξη οφείλεται σε αστοχία πυρομαχικού.

Η έκρηξη σφοδρή, ο θάνατος δυο επαγγελματιών οπλιτών, που είχαν το βαθμό του λοχία κι ενός στρατιώτη ήταν ακαριαίος. Ελαττωματικό βλήμα εξερράγη σε σωλήνα όλμου 81 χιλιοστών. Ένας αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά. Άμεσα αποκλείστηκε ο χώρος της τραγωδίας, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

Φωτογραφία: e-volos.gr

Ο τραυματίας, ένας υπολοχαγός, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Βόλου με στρατιωτικό ασθενοφόρο και χειρουγείται.

Όπως είπε στο NewsIt ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Καραμπατσάς, ο τραυματίας έχει μπει στο χειρουργείο καθώς φέρει σοβαρό τραύμα αλλά οι γιατροί είναι αισιόδοξοι και ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο NewsIt ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Γλαφυρών, Δημήτρης Λειβαδιώτης, το πεδίο βολής είναι εκτός στρατοπέδου και περίπου οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Βόλου. Κοντά στο σημείο της τραγωδίας δεν υπάρχουν σπίτια.

Όπως τόνισε ο κ. Λειβαδιώτης, ο στρατός τον είχε ειδοποιήσει ότι σήμερα, αύριο και στις 14 Οκτωβρίου θα γινόταν άσκηση στο συγκεκριμένο πεδίο βολής.

Με εντολή του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έδωσε επίσης εντολή στον υφυπουργό Άμυνας Ιωάννη Λαμπρόπουλο και στον αρχηγό ΓΕΣ Χρίστο Μανωλά να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος για να συντονίσουν την επιχείρηση. Ζήτησε επίσης, από τον αρχηγό ΓΕΣ να ολοκληρώσει τάχιστα τις έρευνες για τα ακριβή αίτια.

Όπως δήλωσε στο Newsit o Στρατηγός Σταμάτης Βελλίδης, Πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ “ο όλμος είναι όπλο σταθερό κατά τη βολή. Τοποθετείς τη συσκευή του όλμου, δηλαδή έναν σωλήνα πάνω στον τρίποδα υπο γωνία. Και βάζεις το βλήμα του όλμου από την πάνω πλευρά μέσα στον σωλήνα και το οποίο ολισθαίνει προς τα κάτω. Όταν το βλήμα φτάνει στον πάτο του σωλήνα, εκρήγνυται ένα σωληνάκι και ωθεί το βλήμα του όλμου με ταχύτητα προς τα πάνω. Αν το βλήμα εξερράγη μέσα στον σωλήνα του όλμου ίσως ο σωλήνας ήταν σκασμένος ή είχε βλάβη”.

Ακούστε αναλυτικά τι δήλωσε στο newsIT ο Στρατηγός Σταμάτης Βελλίδης, Πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ρεπορτάζ: Πάρις Καρβουνόπουλος – Ισμήνη Λέντζου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε