Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σχέδιο δράσης για πιο ασφαλή Αθήνα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στα βήμα του Ρούντολφ Τζουλιάνι και της Νέας Υόρκης βαδίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που προωθεί “σχέδιο δράσης” για την Αθήνα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες.

Το σχέδιο “Δράση στην Αθήνα” συνέταξε ομάδα εργασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Τα μέλη της επιτροπής έχουν ήδη κάνει τις εισηγήσεις τους, οι οποίες αφορούν επτά βασικούς τομείς. Ειδικότερα, αφορούν στο παρεμπόριο, τους μη νόμιμους μετανάστες, τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα πρόσωπα, τους αστέγους και τα κτήρια, όπως εκείνα που είναι εγκαταλειμμένα, που τελούν υπό κατάληψη ή που ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς σαν ξενοδοχεία.

Ναρκωτικά
Προβλέπεται η μετεγκατάσταση των Μονάδων Συντήρησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία, λειτουργία Σταθμών Άμεσης Πρόσβασης (ενηλίκων, εφήβων, αλλοδαπών) οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, καθώς επίσης και άμεσες παραπομπές στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, συνεργασία ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ με την Αστυνομία, αναβάθμιση του κέντρου από τον Δήμο Αθηναίων, σεμινάρια στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την αντιμετώπιση των χρηστών.

Παρεμπόριο
Προβλέπεται η καταγραφή από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία του αριθμού των μικροπωλητών και του νομικού καθεστώτος στο οποίο υπάγονται, έλεγχος προϊόντων κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα, ενίσχυση των ελέγχων στα κινεζικά καταστήματα, καθορισμός και χωροθέτηση «πολυπολιτισμικών αγορών» στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, στο πρότυπο του Camden market του Λονδίνου. Στις αγορές αυτές δεν θα πωλούνται παράνομα προϊόντα αλλά νόμιμα καθώς και αυτοπαραγόμενα προϊόντα. Εναλλακτικά, προτείνεται η μη καταστροφή των προϊόντων, αλλά η δωρεά τους σε απόρους.

Μη νόμιμοι μετανάστες
Προβλέπεται η καταγραφή των αλλοδαπών που διαμένουν στην περιοχή και η συνεργασία αλλοδαπών με το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον εντοπισμό Ελλήνων που ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς δίχως τις νόμιμες διαδικασίες. Μελετάται η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση διαχείρισης των διαμενόντων στην Ελλάδα με την τοποθέτησή τους σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε αντικείμενα που γνωρίζουν (π.χ. αγροτικές καλλιέργειες). Δημιουργία Σώματος ήπιας καταστολής σε συνεργασία με ειδικά εκπαιδευμένους αλλοδαπούς. Δημιουργία χώρων φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες με αξιοποίηση διαθέσιμων κτιρίων ή φιλοξενίας μέσω μίσθωσης ξενοδοχείων.

Καφέ-μπαρ
Προβλέπεται ο καθορισμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος των χρήσεων γης για κάθε περιοχή. Τροποποίηση του Νόμου ώστε να οριστούν σαφώς οι αρμοδιότητες ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας. Ανάθεση στη Δημοτική Αστυνομία αποκλειστικών αρμοδιοτήτων ώστε να εστιάσει η ΕΛ.ΑΣ. στην εγκληματικότητα. Η ΕΛ.ΑΣ. να ενημερώνεται για διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δημοτική Αστυνομία ώστε να ελέγχει τις παραβιάσεις. Εξέταση του αιτήματος του Γραφείου Ιστορικού Κέντρου για την επιστροφή της αρμοδιότητας ελέγχου και σφράγισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εγκαταλελειμμένα κτίρια
Προβλέπεται η καταγραφή των στοιχείων ιδιοκτησίας των εγκαταλειμμένων νεοκλασικών κτιρίων αλλά και όσων ενοικιάζονται παράνομα σε αλλοδαπούς, καθώς και ο εντοπισμός των ιδιοκτητών οι οποίοι και φοροδιαφεύγουν. Εφαρμογή του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ 2014» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πολιτικές αξίας γης που να ευνοούν τις νέες οικογένειες και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά και την επανακατοίκηση εγκαταλειμμένων διατηρητέων και μη, ή χρήση τους ως χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Άστεγοι
Προβλέπεται η καταγραφή του αριθμού των αστέγων, η δημιουργία κρατικής μονάδας για ηλικιωμένους και η ενίσχυση των δομών για επανένταξη αποφυλακισθέντων ώστε να μην καταλήγουν άστεγοι. Παροχή χώρων για ξενώνες, αλλά και δημιουργία «ξενώνων νύχτας» για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών στέγασης. Εφαρμογή του μοντέλου one-euro job της Γερμανίας: είναι ένα εργασιακό μοντέλο για ανέργους και απόρους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην πρόνοια τους δίδεται η δυνατότητα εργασίας σε δήμους (π.χ. οδοκαθαριστές) για την οποία κερδίζουν ένα ή δύο ευρώ την ώρα, δίχως όμως να απολέσουν το επίδομα πρόνοιας.

Εκδιδόμενα πρόσωπα
Μόνο τρεις «οίκοι ανοχής» λειτουργούν νόμιμα, ενώ άλλοι 230 βρίσκονται υπό έγκριση. Προβλέπεται η τροποποίηση του νόμου αναφορικά με τη μείωση της απαγορευτικής απόστασης από εκκλησίες, σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ. Μελετάται πρόταση για νομοθετική πρωτοβουλία από το υπ. Εσωτερικών ώστε να δίδονται άδειες εργασίας στα εκδιδόμενα πρόσωπα εκτός σπιτιών, ως αυτοαπασχολούμενα. Αναμένεται εκτίμηση από το υπ. Εργασίας σχετικά με την οικονομική εισφορά αυτού του μέτρου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε