Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Συλλυπήρια για τον θάνατο του Θανάση Βέγγο

Συλλυπήρια για τον θάνατο του Θανάση Βέγγο

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου αποχαιρετά τον μεγάλο ηθοποιό.

«Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό».

Με τα θερμά αυτά λόγια αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον σπουδαίο ηθοποιό που έφυγε το πρωΐ από τη ζωή, στα 84 του χρόνια στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετά από πολύμηνη νοσηλεία.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του ηθοποιού. Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού. Έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Μας έκανε να γελάμε, αλλά και να δεχόμαστε τον αυτοσαρκασμό ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας.

Μας μίλησε για τη ματαιότητα της κενοδοξίας, της ενασχόλησης με τα μικρά και τα ασήμαντα. Μας θύμιζε την ουσία της ζωής, στον αγώνα για την επιβίωση και την ολοκλήρωσή μας, την αγάπη για τους συνανθρώπους μας.

Η πορεία του στην τέχνη αλλά και η στάση του στη ζωή, ταυτίστηκαν με την πορεία των κοινωνικών αγώνων και χαρακτηρίστηκαν από την ανθρωπιά, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό και πάνω απ’ όλα το ήθος του”.

“Αντίο καλέ μας άνθρωπε» καταλήγει ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμα του.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, για τον θάνατο του Θανάση Βέγγου – «ενός από τους πιο ταλαντούχους και δημοφιλείς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Για την καλλιτεχνική πορεία και σημαντική προσφορά του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνει λόγο και η δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. «Ανθρωπος του μέτρου, σεμνός και ταυτόχρονα δημιουργικός, με φιλοτιμία και διάθεση προσφοράς, ιδιοφυής και πρωτοπόρος προσέγγισε την ελληνική κωμωδία συνδυάζοντας την τρυφερότητα με τον απόλυτο ρεαλισμό, τον αυτοσαρκασμό με το σεβασμό σε όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Για το ήθος, την απλότητα και το αστείρευτο ταλέντο του Θανάση Βέγγου, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς και τονίζει ότι “στους ρόλους που υποδυόταν, ο καθένας μας έβλεπε κομμάτια του εαυτού του, αντλώντας διδάγματα συνεχούς πάλης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας”.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «γνήσιο λαϊκό καλλιτέχνη». «Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας»,αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναργερμός( ΛΑΟΣ) κάνει λόγο «για την κλασσική φιγούρα του Έλληνα της μεταπολεμικής περιόδου. Ο καθένας στο πρόσωπό του έβλεπε τον εαυτό του. Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της δικής μας ζωής».

«Για τον βιοπαλαιστή και Μακρονησιώτη, τον αυτοδίδακτο και σπουδαίο ηθοποιό που υπήρξε η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας» μιλάει και ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλ. Τσίπρας.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρέτησε με μεγάλη θλίψη «τον Θανάση όλων των Ελλήνων» χαρακτηρίζοντας τον, «αυτοδίδακτο ηθοποιό, εξαιρετικό ταλέντο που θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου».

«Η απώλεια του Θανάση Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Πηγαίο ταλέντο, συνεπής επαγγελματίας, βαθιά λαϊκός και ανθρώπινος, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Για το ταλέντο του Θανάση Βέγγου που φύτρωσε στα ξερονήσια της εξορίας και άνθισε στις ψυχές όλων μας, με το γέλιο, αλλά και με το δάκρυ που μας χάρισε», κάνουν λόγο στην σχετική ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Η Ελλάδα σήμερα πενθεί το χαμό ενός μεγάλου κωμικού, του Θανάση Βέγγου. Ενός ανθρώπου σεμνού, απλού, που παρά τις δάφνες των επιτυχιών και την ευρεία αναγνωρισημότητά του, έζησε διακριτικά, εντός σκηνής αλλά και εκτός αυτής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

«Με βαθιά θλίψη το ΑΚΕΛ πληροφορήθηκε το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Θανάση Βέγγου», επισημαίνει επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

«Ηθοποιός αυτοδίδακτος, εμπειρικός, ο Θανάσης Βέγγος, ενσάρκωσε με το ξεχωριστό του πηγαίο ταλέντο, έναν αυθεντικό λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα, που συγκίνησε, αγαπήθηκε, ταυτίστηκε με τα βιώματα και τα όνειρα της μεταπολεμικής Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε