Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Συμφωνία για ναυπήγηση φρεγατών που ακόμη δεν έχουμε παραγγείλει

Το Παρίσι είχε συμφωνήσει για τη ναυπήγηση των έξι φρεγατών με τη προηγούμενη κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή.

Τη συμφωνία ναυπήγησης έξι φρεγατών τύπου Fremm,με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία DCNS.Οι δύο επιχειρήσεις είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης (MOU),το οποίο “αναβάθμισαν” σε συμφωνία ναυπήγησης των φρεγατών.

Οι έξι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν για το ελληνικό ΠΝ,αλλά προς το παρόν απόφαση για παραγγελία δεν υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της συμφωνίας ερμηνεύεται ως μέσο πίεσης των Γάλλων προς τη κυβέρνηση η οποία ακόμη και δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύση στη πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Υπεμθυμίζουμε ότι η συμφωνία πώλησης των ναυπηγείων στην Άμπου Ντάμπι Μαρ προβλέπει μεταξύ άλλων τη ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ,αξίας 1 δις ευρώ,τα οποία και θα εισπράξουν οι Γερμανοί.

Το Παρίσι είχε συμφωνήσει για τη ναυπήγηση των έξι φρεγατών με τη προηγούμενη κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή. Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου “υιοθέτησε” το ναυπηγικό πρόγραμμα-μαμούθ το οποίο θα ξεπεράσει τα 4 δις,αλλά είναι σαφές ότι αυτή τη περίοδο δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια προμήθεια.

Η συμφωνία πάντως εξυπηρετεί και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ειδικά αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν το αφεντικό της Άμπου Ντάμπι Μαρ ,Ισκαντάρ Σάφα,να ενδιαφέρεται για την εξαγορά τους. Η συμφωνία με τους Γάλλους θα ανεβάσει τη τιμή πώλησής τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε