Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τις επικουρικές – ΝΔ: Θα καταθέσουμε άλλες προτάσεις στην τρόικα

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τις επικουρικές – ΝΔ: Θα καταθέσουμε άλλες προτάσεις στην τρόικα

Η ΝΔ στην συνάντηση για τις επικουρικές με τον αρμόδιο υπουργό είπε “Οχι σε οριζόντιες περικοπές, χωρίς αντίκρυσμα” αλλά ζήτησε και χρόνο και περισσότερα στοιχεία. Οι εκπρόσωποί της επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην τρόικα.

Για πρώτη φορά πάντως κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με σκοπό να συμφωνήσουν για ένα τόσο καυτό θέμα. Μάλιστα ο υπουργός εργασίας κατα τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΝΔ κ.κ. Νίκο Νικολόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, ξεκαθάρισε οτι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία να αφορά μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων.

Αλλά, παρουσιάστηκε διάσταση απόψεων.

Η Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι το θέμα των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να συζητηθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου ώστε να δοθεί χρόνος για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές προτάσεις, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επέμεινε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί, πριν από την επίσκεψη της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εργασίας έχει επανειλημμένα τονίσει, ότι το θέμα των επικουρικών θα πρέπει να έχει καταλήξει ως τις 15 Ιανουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι προαπαιτούμενο για το Μεσοπρόθεσμο.

“Οι θέσεις μας είναι σταθερές: Όχι σε οριζόντιες περικοπές, χωρίς αντίκρυσμα”, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ κ. Νικολόπουλος. “Είμαστε περισσότερο ανήσυχοι από πριν” είπε ο κ. Νικολόπουλος και εστίασε τις επιφυλάξεις του στο ότι “δεν έχουν μέχρι σήμερα συνεκτιμηθεί οι παραδοχές των αναλογιστικών μελετών με τις συνέπειες του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων”.

Τόνισε, επίσης, ότι “η Ν.Δ δεν είναι αντίθετη με τον εξορθολογισμό του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης αλλά δεν υποστηρίζει βεβιασμένες αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς αποτέλεσμα”.

Που συμφώνησαν

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα καταλήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αξιολόγηση των προτάσεων και την προώθηση των λύσεων.

Σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε και στην αναγκαιότητα της εισαγωγής ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους (που ισχύει και σήμερα) και σύσταση ατομικών μερίδων για όσους ασφαλίστηκαν από 1/1/2001 και μετά.

Ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΝΔ να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σε όλα τα επίπεδα. Σε ενημέρωση που έγινε στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους τα στελέχη της Ν.Δ διευκρίνισαν ότι το χρονικό διάστημα που ζητούν για τη λεπτομερή εξέταση του θέματος, μπορεί να απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα έως 5 εβδομάδων και επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις προς την “τρόικα”.

Ανέφεραν, επίσης, ότι δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετοι με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλά θα πρέπει να προηγηθούν αναλογιστική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης και υποστήριξαν ότι πρέπει να ζητηθεί από τους εταίρους αναχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος για να μετριασθούν οι συνέπειες από το PSI.

Υποστηρίζοντας την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος, στη μελέτη της βιωσιμότητας του συστήματος, είπαν, ότι παρ’ ότι η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τις μειώσεις των επικουρικών από το 2011 έως το 2015 ήταν 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ήδη με τις μειώσεις του περασμένου Οκτωβρίου έχουν περικοπεί πάνω από 500 εκατομμύρια και με τα νέα μέτρα περικόπτονται ακόμη 600 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως στην εξέταση του θέματος των επικουρικών θα ζητηθεί και η συμμετοχή του ΛΑΟΣ.

Διαβάστε επίσης

Κουτρουμάνης: Τις αποφάσεις για τις επικουρικές θα τις πάρουμε ΟΛΟΙ μαζί

Καρατζαφέρης: Η τρόικα δεν ζήτησε μειώσεις μισθών και συντάξεων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε