Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συμβάσεις για εργαζόμενους … δεύτερης κατηγορίας

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ο δρόμος για εργαζόμενους Β΄ κατηγορίας σε επιχειρήσεις ή ολόκληρους κλάδους έχει ήδη “στρωθεί” ελέω μνημονίου

και από τις 20 Οκτωβρίου ανάβει και το πράσινο φως από την Κυβέρνηση, καθώς τότε αναμένεται η τελική πρόταση για συμβάσεις που θα επιτρέπουν μισθούς κάτω από τη συλλογική σύμβαση.
Το στοίχημα είναι τώρα η νομοθετική ρύθμιση που θα προκύψει να μην αφήνει ορθάνοιχτα “παράθυρα” σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να μειώσουν το κόστος επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα υπάρχει μεγάλος φόβος για το μέλλον εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση και που ίσως δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κατακόρυφα. Μια πρώτη σκέψη είναι να επιδοτηθούν μέσω ΟΑΕΔ οι εισφορές των επιχειρήσεων ώστε να μην “πέσουν” οι μισθοί, όμως σε περιοχές όπου τα ποσοστά ανεργία είναι υψηλά ανοίγει ο δρόμος για εργαζόμενους … ενός κατώτερου Θεού.
Στις περιοχές αυτές η επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική έτσι ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερες αμοιβές ή και ελαστικό ωράριο και ημέρες εργασίας.
Η Κυβέρνηση λέει ότι η ρύθμιση θα ισχύσει για δύο χρόνια και η εταιρεία θα υποχρεώνεται να μην κάνει απολύσεις.
Ωστόσο δεν δίνεται κανέναν κίνητρο για προσλήψεις ανέργων, αντίθετα ανοίγει ο δρόμος για μείωση των αποδοχών έχουν δουλειά στο όνομα της σωτηρίας της επιχείρησης…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε