Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συμβουλές προς γονείς, νονούς και νονές για τα παιχνίδια

Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε αν αγοράσετε φέτος παιχνίδια στα βαφτιστήρια.

Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως μας υπενθυμίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Ενόψει Πάσχα λοιπόν καλό θα είναι να έχουν κατα νού τι πρέπει να προσέξουμε:

– Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται, στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.

– Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

– Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.

– Αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν, από το παιχνίδι.

– Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες, στο παιχνίδι.

– Οι ηλικίες, που αναφέρονται, επάνω στη συσκευασία, πρέπει να τηρούνται. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται, από τον κατασκευαστή του, κατάλληλο, για μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.

– Η αγορά του παιχνιδιού πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει επιδεξιότητες, κοινωνικότητα, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός παιδιού.

– Ελέγχουμε, αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο, για να γνωρίζουμε την προέλευση του παιχνιδιού.

– Τα παιχνίδια, που αναφέρουν ότι προορίζονται, για παιδιά άνω των τριών 3 ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε, όταν, στο σπίτι, υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.

– Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες, στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια, που απευθύνονται, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

– Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games) αφού πρώτα το έχουμε επιλέξει γιατί δεν περιέχει βίαιο περιεχόμενο.

– Ελέγχουμε, αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη “CE” . Σήμερα, όλα τα παιχνίδια, που κυκλοφορούν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “CE”, κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία.

– Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως “να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου” και τις εφαρμόζουμε, κατά γράμμα.

– Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις, που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε, απόλυτα.

– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε