Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνεχίζεται η απεργία – Στις 12:00 οι τελικές αποφάσεις των οδηγών – Η επίταξη γίνεται με ρυθμούς… χελώνας!

,

– Στη Γενική Συνέλευση στις 12:00 θα αποφασίσουν οι απεργοί εάν θα συνεχίσουν την απεργία τους.
– Αλαλούμ με την επίδοση των φύλλων πορείας –  Παλιές οι λίστες – Με ρυθμούς χελώνας η επίδοση
– Τι προβλέπει ο νόμος για την επίταξη – ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ
– Λιγότερες οι ουρές στα πρατήρια όπου γίνεται ανεφοδιασμός 

Μετά την ενημέρωση των απεργών τώρα όλα θα κριθούν στη Γενική Συνέλευση των απεργών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00 και τότε θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν την απεργία ή θα την αναστείλλουν. Αυτό ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο κ. Τζωρτζάτος μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των απεργών με τον υπουργό Μεταφορών και είχε προηγηθεί μόνο η συνάντηση του κ. Τζωρτζάτου με τον γραμματέα του υπουργείου, όπου ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις. Με βάση και αυτές τις διευκρινίσεις θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να κρατούν ομήρους ολόκληρη τη χώρα.

Κι ενώ έχουν συμπληρωθεί πέρα των 24 ωρών απο την στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίταξη οχημάτων και υπηρεσιών των απεργών, τελικά έχει μείνει μόνο στα χαρτιά.

Τα φύλλα πορείας είναι ακόμα στον δρόμο αφού σε πολλές νομαρχίες οι λίστες που έφτασαν δεν ήταν επικαιροποιημένες με αποτέλεσμα να περιμένουν τουλάχιστον 2 ώρες να σταλούν οι ενημερωμένες. Αλλες πληροφορίες λένε οτι η επίταξη έχει “παγώσει” για λίγο μήπως βρεθεί λύση…

Η εικόνα στην αγορά της βενζίνης είναι πάντως πολύ διαφορετική απο τις προηγούμενες ημέρες. Τα ιδιωτικά βυτιοφόρα εφοδιάζουν από το πρωί αρκετά πρατήρια και οι ουρές στα περισσότερα είναι αισθητά μειωμένες.

Ωστόσο, σε επίπεδο προϊόντων οι ελλείψεις σε πολλές περιοχές της χώρας είναι πλέον μεγάλες αφού διανύουμε και το απόγειο της τουριστικής περιόδου.

Τι διαπραγματεύονται οι συνδικαλιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνδικαλιστές έχουν κάνει ένα βήμα πίσω αλλάζοντας τα αιτήματά τους. Δεν επιμένουν στην 5ετή μεταβατική περίοδο και ζητούν να ισχύσει από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και όχι από τις 30/06 όπως προβλέπεται.

Επίσης ζητούν οι συντάξεις τους να εξομοιωθούν με αυτές του πρώην ΤΕΒΕ. Σήμερα η σύνταξη που παίρνει ένας ιδιοκτήτης φορτηγού είναι 680 ευρώ, ενώ συνταξιούχος του πρώην ΤΕΒΕ 1080.

Χθες το μεσημερί επικράτησε και ένα κλίμα τρομοκρατίας από τους απεργούς εναντίον των δημοσιογράφων έξω από το υπυργείο Υποδομών. Επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο και δημοσιογράφους. Τους πέταξαν μπουκάλια και χειροδίκησαν.

Το Newsit επικοινώνησε με το υπ. Υποδομών και όπως μας είπαν ήδη ο υπουργός κ. Ρέππας έχει προτείνει εδώ και ώρα πολλές διαφορετικές ώρες για ραντεβού αλλά ακόμα απάντηση από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών δεν έχει λάβει.

 
Τα φύλλα πορείας έχουν αποσταλεί από τις Νομαρχίες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να εντοπιστούν οι απεργοί και να τους επιδοθούν. Πρώτα σε σειρά προτεραιότητας τα βυτιοφόρα.Οι απεργοί έχουν προθεσμία να παρουσιαστούν στην εργασία τους μέχρι το βράδυ.

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΗΜΑ

Διαβάστε τι προβλέπει ο νόμος για την πολιτική επιστράτευση

‘Ενταση το πρωί στο υπ. Υποδομών

Η κατάσταση και το πρωί ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Λίγο μετά τις 10 έγιναν επεισόδια όταν οδηγοί προσπάθησαν να μπούν στο υπουργείο. Κάποιοι σκαρφάλωσαν στα κάγκελα και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών. 

ΩΡΑ 10.22 Η στιγμή της έντασης ΦΩΤΟ NEWSIT

Τα επεισόδια και η απεργία κάνουν τον γύρο του κόσμου

Η ανακοίνωση για την επιστράτευση των απεργών

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με την πολιτική κινητοποίηση των ιδιοκτητών και οδηγών αυτοκινήτων φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και εξουσιοδότηση Υπουργών και Νομαρχών να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών τους καθώς και επίταξη της χρήσης των πιο πάνω φορτηγών.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Το παρασκήνιο της απόφασης της επιστράτευσης

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια μετά το ναυάγιο του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μετά το αδιέξοδο αυτό υπέγραψε την απόφαση για επιστράτευση χθες το μεσημέρι, αλλά κράτησε την απόφασή του μήπως υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης από τους απεργούς.

Τελικά, αυτή η αλλαγή στάσης από τους απεργούς δεν ήρθε ποτέ και το απόγευμα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ανακοίνωση της επιστράτευσης των απεργών. Άλλωστε αυτή η κίνηση ήταν μονόδρομος, καθώς η κυβέρνηση δεχόταν έντονες πιέσεις από πολλούς κλάδους της αγοράς και του τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Μακεδονία: Ροδακινοπαραγωγοί σε απόγνωση


Χανιά: Επίταξη; Μολών Λαβέ!


Οι απεργίες πάγωσαν τις κρατήσεις από το εξωτερικό

Ν.Δ.: “Η κυβέρνηση όπως έστρωσε θα κοιμηθεί”

Μύδροι ΚΚΕ για την επιστράτευση των απεργών

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε