Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Συντάξεις: Ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις με διαδοχική ασφάλιση – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Συντάξεις

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις των ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Τ. Πετρόπουλου, οι συντάξεις κρίνονται  αρχικώς σύμφωνα με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τελευταίου ταμείου ασφάλισης στο οποίο υπαγόταν ο ασφαλισμένος.

Για αυτό αρκεί ο συνταξιούχος να είχε συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες ασφάλισης κατά την τελευταία πενταετία, πριν την υποβολή της αίτησης.

Στη συνέχεια, εξετάζεται ο χρόνος ασφάλισης στα άλλα ταμεία του δικαιούχου κατά φθίνουσα σειρά ημερών ασφάλισης.

Ο Ε.Φ.Κ.Α. λαμβάνει υπόψη το σύνολο του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης, τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου από το 2002 και εφεξής, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που απαιτείται. Υπολογίζεται ο μέσος όρος των συνταξίμων αποδοχών του ασφαλισμένου όπως προκύπτουν από την ασφάλισή του σε όλους ενταχθέντες φορείς, διαιρώντας το ποσό με τους μήνες του διαστήματος από το 2002 έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή της καταβολής της σύνταξης του δημοσίου υπαλλήλου, για τους προερχόμενους από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την εγκύκλιο:

  • Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά την 13/05/2016.
  • Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και εφάπαξ. Από την 01/01/2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
  • Αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2017/09/SYNTAXEIS.pdf”]

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις