Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συζήτηση αρχηγών για τη διαφθορά ζητά ο Σαμαράς

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
 Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθροάς και διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Συζήτηση στη Βουλή για την διαφθορά σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
 
Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει τα ακόλουθα:
«Κεντρική ιδέα είναι να αποτελέσει η διαφάνεια το θέμα της πρώτης, προ ημερησίας διατάξεως, κοινοβουλευτικής συζήτησης του νέου έτους. Στη συνέχεια, να δημιουργηθεί μια ειδική, ευρεία διακομματική Επιτροπή της Βουλής, για να διερευνήσει όλες τις πτυχές και να προτείνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, ως τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου, τον Ιούνιο. Ώστε να αρχίσει η ψήφισή τους αμέσως, ει δυνατόν με διακομματική συναίνεση».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε θέσει το αίτημα αυτό στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των Αρχηγών των Κομμάτων, για θέματα Διαφάνειας και ότι ο Πρωθυπουργός το είχε αποδεχθεί.
 
Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων διακομματική διαβούλευση από μηδενική βάση για τον εκλογικό νόμο.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι θέλει “να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον εκλογικό νόμο. Ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες”. Όπως εξήγησε πιστεύει ότι τα κόμματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάποια σημεία όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, καθώς “δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές ‘’δύο ταχυτήτων’’, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών”.

Στην επιστολή Σαμαρά το ΚΚΕ απάντησε ότι “είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων. Το κύριο σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας, που η κυβέρνηση εξαπολύει με τη στήριξη της ΝΔ”.

Αντίθετα το ΛΑ.Ο.Σ σημείωσε ότι “καλοδεχόμαστε την πρόταση του κ. Σαμαρά για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά, υπό την προϋπόθεση – την οποία διατυπώσαμε και όταν η πρόταση ετέθη στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών – ό,τι η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στους «καρπούς» αλλά θα επεκταθεί και στις «ρίζες» του «δέντρου» της διαφθοράς, με ονόματα και διευθύνσεις”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε