Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τα αμερικανικά μέσα μιλούν για ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα

Τα αμερικανικά μέσα μιλούν για ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα

Για ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα, κάνουν λόγο αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, μετά τη χθεσινή έκρηξη σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι.

Η “Νιου Γιορκ Τάιμς” με ανταπόκριση από την Αθήνα, περιγράφει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, καταγράφοντας τα τελευταία γεγονότα με επιθέσεις και σε σπίτια δημοσιογράφων.

Όταν πρόσφατα ο συναγερμός ξύπνησε τον Χρήστο Κώνστα, στις 4 τα ξημερώματα -σημειώνεται χαρακτηριστικά-ο ίδιος σκέφτηκε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε γειτονικό διαμέρισμα. Αλλά, καθώς προχωρούσε προς την είσοδο του κτιρίου, ήταν σαφές ότι κάτι πιο αποτρόπαιο είχε συμβεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι τα κατάλοιπα ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού σιγόκαιγαν στην μπροστινή είσοδο.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ένας αξιωματικός της αστυνομίας, αναγνωρίζοντας τον κ. Κώνστα ως τον τηλεοπτικό αναλυτή που συχνά υποστήριζε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον τράβηξε παράμερα. «Ένας ακόμη δημοσιογράφος μόλις έγινε στόχος» του είπε με χαμηλή φωνή. Εντός ολίγων λεπτών, πληροφορίες κυκλοφόρησαν για τις εκρήξεις στα σπίτια τριών ακόμη δημοσιογράφων.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ξέσπασμα βίας, μετά από αρκετούς μήνες που δραστηριότητες τέτοιου είδους φαινόταν ότι είχαν κοπάσει.

Χθες, προσθέτει η ανταπόκριση, αυτοσχέδιος βομβιστικός μηχανισμός εξερράγη στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, σ’ ένα μεσαίου τάξεως προάστιο της Αθήνας, τραυματίζοντας δυο φύλακες ασφαλείας και κλιμακώνοντας ένα κύμα επιθέσεων που έχει προκαλέσει την προσοχή του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για την επίθεση. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μόλις εξασφάλισε βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων από τους διεθνείς πιστωτές της, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να πατάξει την άνομη συμπεριφορά και να πιέσει για μια ατζέντα ασφαλείας, την οποία είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζεται.

Ακολούθως, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το πρόβλημα, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοι του κ. Σαμαρά, είναι ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την τάξη, προκαλεί ακριβώς τη βία που η ίδια δηλώνει ότι προσπαθεί να πατάξει. Επίσης, οι αντίπαλοι του κ. Σαμαρά ισχυρίζονται -σύμφωνα με την ανταπόκριση στους “Νιου Γιορκ Τάιμς”- ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τη δημόσια προσοχή από το διογκούμενο φορολογικό σκάνδαλο που απειλεί τη σταθερότητα της ασταθούς κυβέρνησης συνασπισμού.

Η “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι η χθεσινή έκρηξη, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα, είναι ένα γεγονός που ξύπνησε φόβους για μια νέα τρομοκρατική εκστρατεία των ριζοσπαστικών αριστερών ομάδων της χώρας. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι εν λόγω επιθέσεις φαίνεται πως συνδέονται με τις πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να πατάξουν αναρχικούς καταληψίες κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως επισημαίνεται, παρόλο που η αστυνομία δήλωσε ότι η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο ήταν εκρηκτικός μηχανισμός «χαμηλής» τεχνολογίας, ωστόσο αντιπροσωπεύει μια σπάνια επίθεση σε εμπορικό και όχι πολιτικό στόχο. Παράλληλα τονίζεται ότι ο χρόνος και ο τόπος της έκρηξης προκάλεσε ανησυχία, ενδεχομένως σηματοδοτώντας μια νέα τάση σε σχέση με παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Πως έζησα την έκρηξη στο Mall”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε