Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τα ΜΑΤ κατάργησαν και στην πράξη το άσυλο

Έφοδος δυνάμεων των ΜΑΤ στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγινε στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η πρώτη επίσημη εφαρμογή της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, πραγματοποιήθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου και την ώρα μάλιστα που γινόταν σχετική εκδήλωση σε αίθουσα του ΑΠΘ.
 
Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ καταδίωξαν νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στην Εγνατία και στη συνέχεια μπήκαν στο πανεπιστήμιο.
 
Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός στα μεταπολιτευτικά χρονικά καθώς η αστυνομία για πρώτη φορά εφαρμόζει το νέο νόμο που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο.
 
Οι αστυνομικοί έκαναν μια προσαγωγή και στη συνέχεια αποχώρησαν από το ΑΠΘ. Την ώρα της καταδίωξης στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, είχε συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος για το Πολυτεχνείο παρουσία των πρυτανικών αρχών.
 
 
13 συλλήψεις στην Αθήνα
 
Αν και υπήρξαν μικροεπεισόδια ήταν ίσως από τις πιο ειρηνικές πορείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια τιμώντας πραγματικά την επέτειο του Πολυτεχνείου.
 
Δέκα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πορεία που έγινε χθες το απόγευμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ έγιναν και 90 προσαγωγές.
 
Από τις μικροσυγκρούσεις νεαρών αντιεξουσιαστών και των αστυνομικών, σε διάφορα σημεία των λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Αλεξάνδρας, με πέτρες, μάρμαρα, ξύλα και βόμβες μολότοφ, τραυματίστηκαν συνολικά 14 αστυνομικοί. Σοβαρότερα τραυματίστηκε νεαρή αστυνομικός, η οποία συμμετείχε σε στατική δύναμη στο ξενοδοχείο “Παρκ”, που δέχτηκε επίθεση από ομάδα νεαρών με ρόπαλα. Η κοπέλα διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο.
 
Παράλληλα μερικοί αντιεξουσιαστές προκάλεσαν περιορισμένες υλικές ζημιές σε πόρτα κτιρίου, σε ένα αυτοκίνητο και μία τράπεζα, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
 
Ένας από τους συλληφθέντες διακομίστηκε σε νοσοκομείο, διότι στην προσπάθειά του να αποφύγει την σύλληψη, πήδηξε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να τραυματισθεί.
 
Λόγω του τραυματισμού του, με εντολή εισαγγελέα, έπαυσε να κρατείται, διότι δεν μπορεί να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία.
 
Η φετινή πορεία ήταν «σπασμένη» σε κομμάτια, ενώ ξεχωριστά πορεύτηκαν τα μέλη του ΚΚΕ, τα οποία ξεκίνησαν από την πλατεία Ομονοίας, λίγα λεπτά πριν τις 5.30 το απόγευμα. Σε γενικές γραμμές η κεντρική πορεία εξελίχθηκε ομαλά.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε